TED Talk met een knipoog

Bij het geven van een TED Talk is inhoud het allerbelangrijkste toch? De talk ‘How to sound smart in your TEDx Talk’ van Will Stephen wil het tegenovergestelde duidelijk maken. 

Will maakt met zijn speech duidelijk welke presentatietechnieken bijdragen aan een goed verhaal. En ondertussen doet hij zijn uiterste best om geen enkele inhoud in zijn verhaal te stoppen. Hij laat zien dat de technieken werken. Je kijkt het filmpje toch af.

En tegelijkertijd maakt het ook meteen heel duidelijk dat inhoud weldegelijk belangrijk is. Want hoe grappig ook, wij bleven toch zitten met het gevoel dat we als toeschouwer niet echt serieus zijn genomen.

Will past veel technieken toe die ook in onze trainingen voorbijkomen. Spelen met intonatie, ritme, stilte, tempowisselingen, interactie met het publiek, iets persoonlijk vertellen. 

En toch is de TED Talk ongemakkelijk om naar te kijken. Hoe komt dat? Presentaties moeten inhoudelijk kloppen, logos. Er moet betrokkenheid uit spreken (pathos) en mentaal moet het deugen (ethos). Wat kom je brengen, wat is je bijdrage?

En daar gaat het een beetje mis. Want als je kijkt naar ethos. Wat maakt deze man dan een expert? En hoe wil hij het publiek dienen? Maar ook over zijn pathos kun je vragen stellen. Waar zijn de echte verhalen? En zelfs de logos is eigenlijk ver te zoeken. Feiten, cijfers. Onderbouwing.

Heel anders dan bijvoorbeeld deze TED Talk van Vanessa Van Edwards over wat bijdraagt aan een succesvolle talk. Best een mooie kijktip als je benieuwd bent naar de gemeenschappelijke ingrediënten van talks die viral zijn gegaan.

Terug naar Will. Gelukkig is daar dan wel humor. En misschien zit de relevantie wel precies daarin. Dankzij zijn humor blijf je toch nieuwsgierig en blijf je kijken. Onbedoeld leert hij ons daarmee toch vooral hoe helpend humor kan zijn.

Zelfs een verhaal zonder inhoud komt zo over. Laat staan wat er gebeurt als je humor toevoegt aan een verhaal mét inhoud. 

Inspirerende voorbeelden in je mailbox

Meld je aan en ontvang onze nieuwsbrief (1/2 keer per maand). Vol inspiratie, tips, gratis oefeningen & meer van dit soort krachtige voorbeelden van sprekers.

Aanmelding nieuwsbrief Speechen

Ik ontvang graag inspiratie rondom spreken & presenteren in mijn mailbox!

We wijzen je op ons privacybeleid.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen

Speech Malala Yousafzai

Ontroerende woorden van Malala Yousafzai

Je hebt misschien wel eens van haar gehoord, Malala Yousafzai. Een Pakistaanse kinderrechtenactiviste. In 2014 kreeg zij de Nobelprijs voor...

Lees meer
Obama speech afscheidsdienst Clementa Pinckney

Obama spreekt op afscheidsdienst in Charleston

Obama's ontroerende begrafenisrede naar aanleiding van de schietpartij in een kerk in Charleston.

Lees meer
Spoken word Alain Clark

Spoken word van Alain Clark

Dansen in de Nuance. Samen verdwalen in onze eigen verhalen. Connectie maken met het diepere in onszelf en elkaar. Zo...

Lees meer
Jezelf voorstellen

Jezelf voorstellen, zó doe je dat op een originele manier

Veel mensen ervaren stress als ze zichzelf moeten voorstellen. Of dit nu meer of minder op jou van toepassing is,...

Lees meer
Mindmap als voorbereiding bij presentatie

Een mindmap als voorbereiding bij presenteren

Presenteren? Maak een mindmap over je presentatie. Een mindmap helpt je om je verhaal te ordenen en goed te leren kennen. Lees hier hoe je dit doet.

Lees meer
Bruidspaar bruiloftspeech

De huwelijksspeech

Hoe maakt en geef je een goede huwelijksspeech? Wat is het verschil met een gewone speech? Dit stappenplan helpt je op weg.

Lees meer

Adres

Postadres en coaching:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam

Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam

Nieuwsbrief

Ik ontvang graag inspiratie rondom spreken & presenteren in mijn mailbox!

We wijzen je op ons privacybeleid.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
up