Michelle Obama for president

De speech van Michelle Obama op de Democratische conventie in 2016 was zo goed dat veel mensen ‘Michelle for president’ riepen en twitterden. De Washington Post noemde het de beste speech van de hele conventie. Michelle Obama grijpt terug naar de I have a dream speech van Martin Luther King. Daarin hoopt hij dat ooit zijn kinderen beoordeeld worden op wie ze zijn.

Vanaf minuut 12 werkt King naar het het sensationele einde van zijn speech toe. Michelle Obama begint met haar kinderen. Wat heeft ze hen aangedaan nu ze alleen nog maar zwaarbewaakt naar school kunnen vertrekken.

Kinderen worden in hun jonge jaren gevormd door wat ze zien en horen. Ze hebben volwassen als rolmodel en een president van de Verenigde Staten is helemaal een rolmodel voor de toekomstige generatie. Ze noemt Trump niet, maar het is duidelijk; Trump is bepaald geen rolmodel. zo wil je niet dat je kinderen worden.

Unieke combinatie van moment, spreker en onderwerp

Lars Duursma analyseert Michelle Obama’s speech. Hij noemt een belangrijk kenmerk van een goede speech; speech en spreker zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alleen Michelle Obama kon deze speech houden, niemand anders. Terecht merkt hij op dat dit is wat er aan veel speeches ontbreekt. De unieke combinatie van moment, spreker en onderwerp is, als het goed is, de bestaansrede van de speech. Ontbreekt dit, dan wordt de speech inwisselbaar en gaat direct heel veel zeggingskracht verloren. Andersom, doe je dit goed dan heb je meteen een steengoede speech.

Michelle Obama is ook actueel, ze verwijst naar het bloedbad in de homo nachtclub in Orlando, dat kort ervoor heeft plaatsgevonden en Michelle biedt hoop. Hillary als president, zo zegt ze, is de sprong door het glazen plafond, waarmee ze ons (vrouwen) allemaal verheft. Waarmee Hillary alle kinderen de hoop biedt dat hun verlangen naar een wereld met kansen voor iedereen mogelijk is.

Zo’n goede speech, dicht bij jezelf, eerlijk en open, terwijl je tegelijkertijd het grote verhaal niet uit het oog verliest, dat is razendknap. Kijkt u maar eens hoe emotioneel en tegelijkertijd rustig Michelle Obama is.

Zelf een waanzinnige speech geven

Hoe krijg je je speech zo goed? Oefenen, oefenen en doorgaan. Michelle Obama beschikt uiteraard over speechschrijvers. Haar verhaal is besproken, verbeterd en gerepeteerd. Ze is hier dagen mee bezig geweest én ze is een zeer ervaren spreekster.

De meesten van ons beschikken niet over een begeleidend team van adviseurs. Wij moeten het zelf doen. Dat kan wel, mits we er echt de volle aandacht aan geven. Nadenken, een mindmap maken als raamwerk, bouwstenen bij elkaar sprokkelen, een kernboodschap vaststellen, een thema vinden. Het persoonlijk maken, voorbeelden erbij zoeken. Er echte idealen en kwetsbaarheid instoppen. Hardop repeteren, ook met publiek of een trainer, ontspannen concentreren, er in geloven.

Kortom 100 % perfect voorbereiden en vervolgens accepteren tot hoever je komt. Zodat je de volgende keer weer iets verder komt.

some

Adres

Postadres:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam

Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam

Nieuwsbrief

Graag ontvang ik regelmatig gratis tips en overwegingen die me helpen met mijn presentaties.

Toestemming
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.