Michelle Obama for president

De speech van Michelle Obama op de Democratische conventie in 2016 was zo goed dat veel mensen ‘Michelle for president’ riepen en twitterden. De Washington Post noemde het de beste speech van de hele conventie. Michelle Obama grijpt terug naar de I have a dream speech van Martin Luther King. Daarin hoopt hij dat ooit zijn kinderen beoordeeld worden op wie ze zijn.

Vanaf minuut 12 werkt King naar het het sensationele einde van zijn speech toe. Michelle Obama begint met haar kinderen. Wat heeft ze hen aangedaan nu ze alleen nog maar zwaarbewaakt naar school kunnen vertrekken.

Kinderen worden in hun jonge jaren gevormd door wat ze zien en horen. Ze hebben volwassen als rolmodel en een president van de Verenigde Staten is helemaal een rolmodel voor de toekomstige generatie. Ze noemt Trump niet, maar het is duidelijk; Trump is bepaald geen rolmodel. zo wil je niet dat je kinderen worden.

Unieke combinatie van moment, spreker en onderwerp

Lars Duursma analyseert Michelle Obama’s speech. Hij noemt een belangrijk kenmerk van een goede speech; speech en spreker zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alleen Michelle Obama kon deze speech houden, niemand anders. Terecht merkt hij op dat dit is wat er aan veel speeches ontbreekt. De unieke combinatie van moment, spreker en onderwerp is, als het goed is, de bestaansrede van de speech. Ontbreekt dit, dan wordt de speech inwisselbaar en gaat direct heel veel zeggingskracht verloren. Andersom, doe je dit goed dan heb je meteen een steengoede speech.

Michelle Obama is ook actueel, ze verwijst naar het bloedbad in de homo nachtclub in Orlando, dat kort ervoor heeft plaatsgevonden en Michelle biedt hoop. Hillary als president, zo zegt ze, is de sprong door het glazen plafond, waarmee ze ons (vrouwen) allemaal verheft. Waarmee Hillary alle kinderen de hoop biedt dat hun verlangen naar een wereld met kansen voor iedereen mogelijk is.

Zo’n goede speech, dicht bij jezelf, eerlijk en open, terwijl je tegelijkertijd het grote verhaal niet uit het oog verliest, dat is razendknap. Kijkt u maar eens hoe emotioneel en tegelijkertijd rustig Michelle Obama is.

Inspirerende voorbeelden in je mailbox

Meld je aan en ontvang onze nieuwsbrief (1/2 keer per maand). Vol inspiratie, tips, gratis oefeningen & meer van dit soort krachtige voorbeelden van sprekers.

Gerelateerde artikelen

Speech koning Willem Alexander

De prachtige toespraak van koning Willem Alexander

Koning Willem Alexander hield een prachtige, historische toespraak tijdens de dodenherdenking op 4 mei 2020 op een vrijwel lege Dam in Amsterdam.

Lees meer
Online presenteren met plezier

Online presenteren: 7 sleutels voor succes en 3 valkuilen

Online meetings faciliteren en online presenteren is in feite een nieuw vak. Als we hier iets over geleerd hebben de...

Lees meer
Speech President Zelensky

Speech Zelensky: “Hear our voices”

President Zelensky ontpopt zich als een ware leider. Ooit werd hij bijna weggehoond. Een acteur die een land gaat regeren....

Lees meer
Obama speech afscheidsdienst Clementa Pinckney

Obama spreekt op afscheidsdienst in Charleston

Obama's ontroerende begrafenisrede naar aanleiding van de schietpartij in een kerk in Charleston.

Lees meer
Spreekangst tip krachtzinnen

Onze top 3 tips bij presentatie zenuwen

Presentatie zenuwen komen veel voor. Fijn om te weten. Want op het moment dat jij staat te zweten en je...

Lees meer

Adres

Postadres en coaching:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam

Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam

Nieuwsbrief

Ik ontvang graag inspiratie rondom spreken & presenteren in mijn mailbox!

We wijzen je op ons privacybeleid.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
up