‘Als je het spel begrijpt, dan wordt communiceren geweldig!’

Roeland Schweitzer

Roeland Schweitzer Foto 22nov2011 HansHordijk

Roeland Schweitzer Foto © Hans Hordijk

‘Op het snijvlak van communicatie en cultuur, daar gebeurt het.’

Ik ben schrijver, kunstenaar en uiteindelijk ook een goede trainer geworden.

Waar gaat communicatie over? Wat is het doel? Wat is het? Wanneer werkt het? Hoe kunnen we leren om beter te communiceren? Basisvragen die rechtstreeks raken aan wie ik ben en wat ik doe. Al snel grote woorden, terwijl het om kleine nuances gaat.

Een blauwe maandag studeerde ik rechten, wel maakte ik de School voor de journalistiek in Utrecht af. Daarna ging ik naar de Kunstacademie in Utrecht en later, nog een jaartje, in Groningen. Er volgden kunstenaarschap, journalistiek en tentoonstellingen, een eigen communicatiebureau, tekstschrijver, werk voor radio en tv en interim communicatiemanagement bij een Japanse multinational en voor de Rijksoverheid.

Mijn belangrijkste vervolgopleidingen zijn een aantal jaar toneellessen bij regisseur Marjolein van de Peppel, een opleiding tot mediator bij The Lime Tree en daarna een meerjarige opleiding tot klankcoach en stemtrainer bij Marius Engelbrecht. Tot slot heb ik de opleiding tot ‘trainer op identiteitsniveau’ afgerond bij Phoenix in Utrecht. Sinds 2003  ontdek ik over de Tao Te Ching en het Taoïsme, waarvan ik verslag doe op de site www.tekensvanleven.nl

Rond 2001 geef ik voor het eerst een workshop presenteren. Vanaf 2006 is trainer mijn broodwinning, naast kunstenaar en schrijver, ik schreef een tiental boeken.

De rode draad: wij samen.

Een voorwaarde voor succesvolle communicatie is het contact dat ik maak met jou. Luisteren, gelijkwaardig zijn, kwetsbaar, dat zijn voorwaarden. Ook moet ik mijn eigen communicatie herkennen mijn vooroordelen, mijn valkuilen, mijn beperkingen. Ik moet helder zijn over wat ik wil, waarom, hoe, waartoe. Hetzelfde geldt voor mijn klank, zing ik een lied voor je, of grom ik? Vervolgens gaat het om het creëren van een vonk. Wij samen op reis.

Hoe klinkt het? Hoe ziet het eruit? Wat betekent het?
Wat doet het met me? Interpretatie en gevoel.
Hoe geef ik mijn ervaring terug? Oorzaak en gevolg.
Het samenspel tussen zender en ontvanger.
Hoe kom ik in contact met jou? Ontmoeten.
Op weg naar wij samen.

Hierover gaat mijn werk.

Hoe zijn de trainingen ontstaan?

In 1980, vers van de kunstacademie, startten mijn vrouw en ik een kunstgalerie. Vijf jaar later was het een communicatiebureau: Schworks, woord en beeld. Ik schreef onder andere speeches, die ik soms instudeerde met degene die de speech hield. Ondernemers, managers, politici. Van 1985 tot circa 1995 schreef ik veel videoscripts, vooral voor bedrijven. Ik deed ook regie en montage.

In 1991 maakte Irene Moors haar eerste TV-programma’s (bij de NCRV: Dit is Disney). Ik schreef de teksten die we samen op locatie oefenden tot het goed ging.

nooit meer verlegenIn 1993 kwam mijn boek ‘Nooit meer verlegen’ uit. In allerlei rtv-programma’s mocht ik er iets over vertellen. Opeens stond en zat ik vóór de camera, in plaats van erachter. Ik bracht er nog weinig van terecht. Terug naar school: toneelles en trainingen.

Later ging ik zelf beursbemanningen en sprekers op seminars trainen. Geleidelijk aan ontstond het huidige trainingsaanbod.

 

 

In 2002 ontwikkelden we het Sprankmodel voor communicatie.

Het sprankmodel voor communicatie leidt tot duurzame communicatie

Het Sprankmodel voor communicatie

Hoe presenteer ik echt goed?

Wat wil ik zeggen en wanneer komt het goed over?
Dé gouden succesformule bestaat wel degelijk, het gaat om eenvoudig gelukkig zijn en niet om aards goud. De weg er naar toe is voor iedereen anders en het is een prachtige kunst om die weg in een presentatie aan te reiken, om de magie te pakken te krijgen die een presentatie optilt tot een bijzondere ervaring.
Samen hiernaar zoeken en hieraan werken is geweldig.

In 2002 ontstonden de in company presentatietrainingen.
In 2003 volgden de eerste trainingen met open inschrijving.
Sinds 2010 huren we een stuk van de Ritmeesterfabriek in Veenendaal.
In 2013 begon Majlis Schweitzer met het geven van presentatietrainingen.
Van 2013 tot 2015 schreef ik over communicatie en presenteren voor Intermediair.
In 2016 leerde ik ook Bente Jonker om onze presentatietrainingen te geven.
Van ons handboek over presenteren verscheen in 2016 de elfde druk.

Natuurlijk leren.

Zelf oefenen, ervaren en bespreken wat werkt in je communicatie, dat is de meest effectieve vorm van leren. Het leermodel van Kolb als pedagogische peiler. Trainingen zorgvuldig opgebouwd om telkens dieper door te dringen tot de kern: professioneel presenteren vanuit je diepste waarheid.
Natuurlijk leren. Dat doe ik ook nog steeds.

Sinds 2010 ben ik geregistreerd als trainer bij de Nobtra, de Nederlandse Orde van BeroepsTrainers. In juni 2017 ben ik bestuurslid geworden, verantwoordelijk voor communicatie.

Roeland is aangesloten bij Nobtra.