‘Als je het spel toelaat, dan wordt communiceren geweldig!’

Roeland Schweitzer

Selfiie Roeland Schweitzer, juni 2019

‘Op het snijvlak van communicatie en cultuur, daar gebeurt het.’

Rond 2003 gaf ik de eerste trainingen presenteren. Ik had toen al ruim 20 jaar werkervaring, als schrijver en bedenker, vooral in het bedrijfsleven. En als kunstenaar.

Wat is een kunstwerk? Alles wat je raakt en inspireert. Een goede presentatie, een mooi schilderij, een gedicht, een waterkering, een training, een ontmoeting.

Een goede presentatie draagt bij aan deze wereld. Een mooi gedicht of schilderij ook. Het maakt niet uit waarover het gaat. breigaren, datacentra, nierdialyses, onderwijssystemen , de grutto, auto’s en de verhouding dollar, euro en hoe heet die Chinese munt?

Ieder onderwerp kan goed, met zorg en liefde, worden gepresenteerd. In balans, speels, interactief en glashelder. Dat kun je leren.

Waar gaat communicatie over? Wat is het doel? Wanneer werkt het? Wat is communicatie eigenlijk? Mooie definitie, van hoogleraar communicatie aan de RUG, Gisela Redeker:
Communicatie is het scheppen van gemeenschappelijke betekenis.

Met een presentatie werk je aan gemeenschappelijke betekenis en vergroot je ieders bereik.

Hoe kunnen wij leren om beter te communiceren? Basisvragen en al snel grote woorden, terwijl het om kleine stappen gaat.

CV

Een blauwe maandag studeerde ik rechten, wel maakte ik de School voor de Journalistiek in Utrecht af. Daarna ging ik naar de kunstacademie in Utrecht en later, nog een jaartje, in Groningen. Er volgden kunstenaarschap, journalistiek en tentoonstellingen, een communicatiebureau samen met mijn vrouw, tekstschrijven voor derden, werk voor radio en tv en interim communicatiemanagement bij een Japanse multinational en voor de Rijksoverheid. Ervaring, ervaring, ervaring.

Ik ging ook weer leren. Zakelijke cursussen en een aantal jaar toneellessen bij regisseur Marjolein van de Peppel, een opleiding tot mediator bij The Lime Tree en daarna een meerjarige opleiding tot klankcoach bij Marius Engelbrecht uitgebreid met een stuk Soul Voice. Ik heb een opleiding tot ‘trainer op identiteitsniveau’ gevolgd bij Phoenix. In 2018 verdiepte ik me in de omgang met rouw en verlies, ook bij Phoenix.
Bovendien leer ik sinds 2003 uit de Tao Te Tjing. Verslag hiervan doe ik op www.tekensvanleven.nl

In 2001 gaf ik voor het eerst een workshopje presenteren. Vanaf 2006 is trainer mijn hoofdactiviteit en ik vind het sensationeel. Zo veel prachtige mensen ontmoet en een stapje verder mogen helpen met hun presentaties. Ik schreef boeken en teken of schilder dagelijks.

De rode draad: wij samen.

Een voorwaarde voor succesvolle communicatie is het contact dat ik maak met jou. Luisteren, gelijkwaardig zijn, kwetsbaar, dat zijn voorwaarden. Ook moet ik mijn eigen communicatie herkennen mijn vooroordelen loslaten, mijn valkuilen en ijdelheden zien, mijn angsten en beperkingen. Ik moet helder zijn over wat ik wil, waarom, hoe en waartoe. Hetzelfde geldt voor mijn klank, zing ik een lied voor je, of grom ik? Probeer ik je te verleiden, of stoot ik je af. Vervolgens gaat het om het creëren van een vonk. Wij samen op reis? Kan dat?

Het is overigens een reis zonder landkaart. Samen op weg naar nieuw gebied. De weg van je hoofd naar je hart.
Hier gaan onze trainingen ook over. Persoonlijke ontwikkeling én sociale vaardigheden. En bovendien leren we je geweldig goed presenteren. Lees de reviews.

Hoe zijn de trainingen ontstaan?

In 1980, vers van de kunstacademie, startten mijn vrouw en ik een kunstgalerie. Vijf jaar later was het een communicatiebureau: Schworks, woord en beeld. Ik schreef onder andere speeches, die ik soms instudeerde met degene die de speech hield. Ondernemers, managers. Van 1985 tot circa 1995 schreef ik videoscripts, vooral voor bedrijven. Ik deed ook regie en montage.

In 1991 maakte Irene Moors haar eerste TV-programma’s (bij de NCRV: Dit is Disney). Ik mocht de teksten schrijven die we samen op locatie oefenden tot het goed ging.

nooit meer verlegenIn 1993 kwam mijn boek ‘Nooit meer verlegen’ uit. In allerlei rtv-programma’s kreeg het aandacht. Opeens stond en zat ik vóór de camera, in plaats van erachter. Ik bracht er nog weinig van terecht. Terug naar school: toneelles en trainingen.

Ik was dus best verlegen en zocht wegen om hier opgewekt mee om te gaan. Zonder naar de oorzaak te kijken.Dat kwam pas later toen ik al een paar jaar presentatietrainingen gaf.

Het communicatiebureau werd stap voor stap trainingsbureau. Ik ging beursbemanningen en sprekers op seminars trainen. De specialisatie op presenteren kwam later, het ging ook om motivatie, klantvriendelijkheid en eigen regie.

Geleidelijk aan ontstond het huidige trainingsaanbod. We hebben een prachtige methode ontwikkeld die je in honderd kleine stappen helpt om van je presentatie een insprirerend feest te maken en er helemaal voor te gaan. We noemen het zelfs sensationeel presenteren. Dat kan overigens heel stil zijn, heel intiem, of vol op het orgel, of een combi. Authentiek, wat bij jou past, maar niet met de rem erop, want daar zit niemand op te wachten.

Het Sprankmodel

In 2002 ontwikkelden we het Sprankmodel voor communicatie.

Het sprankmodel voor communicatie leidt tot duurzame communicatie

Het Sprankmodel voor communicatie

 

Hoe presenteer ik echt goed?

Wat wil ik zeggen en wanneer komt het goed over?
Dé gouden succesformule bestaat wel degelijk. Toverwoorden zijn eenvoud en openheid, zo krijg je de magie te pakken die een presentatie optilt tot een bijzondere ervaring.
Samen hiernaar zoeken en in vertrouwen hieraan werken, dat is een feest.

Sinds 2010 geven we de meeste van onze trainingen met open inschrijving in de Ritmeesterfabriek in Veenendaal.
In 2013 begon Majlis Schweitzer met het geven van presentatietrainingen.
In 2016 leerde ook Bente Jonker om onze presentatietrainingen te geven.
Sara Bruinsma is de vierde trainer in ons team en zij geeft ook zelfstandig trainingen presenteren.

Van ons handboek over presenteren verscheen in 2016 de elfde druk.
De twaalfde druk komt eraan.

In 2018 publiceerde ik eindelijk mijn tweede roman: Klem Los op de Waterdijk.
In 2019 verschijnt de Tao Te Tjing voor kinderen, het boek over vrede en vreugde.

Natuurlijk leren.

Goed voorbeeld geven. Alles demonstreren en daarna zelf oefenen, ervaren en bespreken wat werkt in je communicatie, dat is de meest effectieve vorm van leren. Het leermodel van Kolb als pedagogische peiler. Waarnemen, ervaren, reflecteren, kader krijgen (W.e.r.k.). Trainingen, zorgvuldig opgebouwd om telkens dieper door te dringen tot de kern: Professioneel presenteren vanuit intuïtie én goede voorbereiding.
Natuurlijk leren. Dat doe ik ook nog steeds. En fouten maken, ook dat mag, want dat hoort bij leren.

Van harte welkom
Roeland Schweitzer

Sinds 2010 ben ik geregistreerd als trainer bij de NOBTRA, de Nederlandse Orde van Beroeps Trainers.