Senior trainer en coach

Roeland Schweitzer

Selfiie Roeland Schweitzer, juni 2019

‘Op het snijvlak van communicatie en cultuur, daar gebeurt het.’

Rond 2003 gaf ik de eerste trainingen presenteren. Ik had toen al ruim 20 jaar werkervaring, als schrijver en bedenker, vooral in het bedrijfsleven. En als kunstenaar.

Wat is een kunstwerk? Alles wat je raakt en inspireert. Een goede presentatie, een mooi schilderij, een gedicht, een waterkering, een training, een ontmoeting.

Een goede presentatie draagt bij aan deze wereld. Een mooi gedicht of schilderij ook. Een goed bedrijf draagt bij. Het maakt niet uit wat we maken, breigaren, datacentra, nierdialysesystemen, onderwijs, de grutto, auto’s, ieder bedrijf en ieder onderwerp biedt kansen,

Saai bestaat niet. De verhouding dollar, euro en hoe heet die Chinese munt?

Ieder onderwerp kan goed, met zorg en liefde, worden gepresenteerd.
In balans, speels, interactief en glashelder. Dat kun je leren.

Waar gaat communicatie over? Wat is het doel? Wanneer werkt het? Wat is communicatie eigenlijk? Mooie definitie, van hoogleraar communicatie aan de RUG, Gisela Redeker:
Communicatie is het scheppen van gemeenschappelijke betekenis.

Met een presentatie werk je aan gemeenschappelijke betekenis en vergroot je ieders bereik.

Hoe kunnen wij leren om beter te communiceren? Basisvragen en al snel grote woorden, terwijl het om kleine stappen gaat.

In 2003 begon ik met de trainingen, in juni 2020 heb ik het stokje overgedragen aan dochter Majlis ewn twee partners. Tot twee maal toe ging Majlis haar eigen weg als trainer en coach, los van Speechen.nl. Toen ons bedrijf door de Corona lockdown stopte, ontstond een natuurlijk moment om het over te dragen. Op advies van business coach Wim Aalbers vroeg ik het haar nog een keer.  Dit keer wilde ze het met haar twee partners wel overnemen.

CV

Een blauwe maandag studeerde ik rechten, wel maakte ik de School voor de Journalistiek in Utrecht af. Daarna ging ik naar de kunstacademie in Utrecht en later, nog een jaartje, in Groningen. Er volgden kunstenaarschap, tentoonstellingen en toch weer journalistiek, een communicatiebureau samen met mijn vrouw, tekstschrijven voor derden, werk voor radio en tv en interim communicatiemanagement bij een Japanse multinational en voor de Rijksoverheid. Ervaring, ervaring, ervaring.

Ik ging ook weer leren. Zakelijke cursussen en een aantal jaar toneellessen bij regisseur Marjolein van de Peppel, Ik volgde een opleiding tot mediator en er ontstond een maatschap met twee andere mediators totdat dit vak meer en meer juridiseerde. Intussen gaf ik onze eerste trainingen  en volgde ik een meerjarige opleiding tot klankcoach bij Marius Engelbrecht, uitgebreid met Soul Voice trainingen.. Ik heb een opleiding tot ‘trainer op identiteitsniveau’ gevolgd bij Phoenix. In 2018 verdiepte ik me in de omgang met rouw en verlies, ook bij Phoenix. Altijd heb ik vrij werk gemaakt als kunstenaar. Bovendien leer ik sinds 2003 uit de Tao Te Tjing. Een verslag hiervan vindt u op www.tekensvanleven.nl

Vanaf 2006 tot 2020 is trainer mijn hoofdactiviteit, een sensationele tijd. Zo veel prachtige mensen ontmoet en een stapje verder mogen helpen met hun presentaties. Ik schreef boeken en teken of schilder dagelijks.

De rode draad: wij samen.

Een voorwaarde voor succesvolle communicatie is het contact dat ik maak met jou. Luisteren, gelijkwaardig zijn, kwetsbaar, dat zijn voorwaarden. Dat kan pas als ik mijn eigen communicatiepatronen herken, mijn pijn en verdriet onder ogen heb gezien en mijn vooroordelen zie, mijn valkuilen en ijdelheden, mijn angsten en beperkingen. Loslaten. Mijn ego. Ik moet helder zijn over wat ik wil, waarom, hoe en waartoe. Hetzelfde geldt voor mijn klank, zing ik een lied voor je, of grom ik? Probeer ik je te verleiden, of stoot ik je af. Vervolgens gaat het om het creëren van een vonk. Wij samen op reis? Kan dat?

Het is overigens een reis zonder landkaart. Samen op weg naar nieuw gebied. De weg van je hoofd naar je hart.
Hier gaan onze trainingen ook over. Persoonlijke ontwikkeling én sociale vaardigheden. En bovendien leren we je geweldig goed presenteren. Lees de reviews.

Hoe zijn de trainingen ontstaan?

In 1980, vers van de kunstacademie, startten mijn vrouw en ik een kunstgalerie. Vijf jaar later was het een communicatiebureau: Schworks, woord en beeld. Ik schreef onder andere speeches, die ik soms instudeerde met degene die de speech hield. Ondernemers, managers. Van 1985 tot circa 1995 schreef ik videoscripts, vooral voor bedrijven. Ik deed ook regie en montage.

In 1991 maakte Irene Moors haar eerste TV-programma’s (bij de NCRV: Dit is Disney). Ik mocht de teksten schrijven die we samen op locatie oefenden tot het goed ging.

nooit meer verlegenIn 1993 kwam mijn boek ‘Nooit meer verlegen’ uit. In allerlei rtv-programma’s kreeg het aandacht. Opeens stond en zat ik vóór de camera, in plaats van erachter. Ik bracht er nog weinig van terecht. Terug naar school: toneelles en trainingen.

Ik was dus best verlegen en zocht wegen om hier opgewekt mee om te gaan. Zonder naar de oorzaak te kijken. Dat kwam pas veel later toen ik al een paar jaar presentatietrainingen gaf. Een trainer traint datgene wat hij zelf het hardste nodig heeft.

Het communicatiebureau werd stap voor stap trainingsbureau. Ik ging beursbemanningen en sprekers op seminars trainen. De volledige focus op presenteren kwam pas tien jaar later, het ging ook om motivatie, klantvriendelijkheid en eigen regie.

Geleidelijk aan ontstond het huidige trainingsaanbod. We hebben een prachtige methode ontwikkeld die je in honderd kleine stappen helpt om van je presentatie een inspirerend feest te maken en er helemaal voor te gaan. We noemen het simpel “Goed presenteren’. Dat kan overigens heel stil zijn, heel intiem, of vol op het orgel, of een combi. Authentiek, wat bij jou past, maar niet met de rem erop, want daar zit niemand op te wachten.

Het Sprankmodel

In 2002 ontwikkelden we het Sprankmodel voor communicatie.

Het sprankmodel voor communicatie leidt tot duurzame communicatie

Het Sprankmodel voor communicatie

 

Hoe presenteer ik echt goed?

Wat wil ik zeggen en wanneer komt het goed over?
Dé gouden succesformule bestaat wel degelijk. Toverwoorden zijn eenvoud en openheid, zo krijg je de magie te pakken die een presentatie optilt tot een bijzondere ervaring.
Samen hiernaar zoeken en in vertrouwen hieraan werken, dat is een feest.

Sinds 2010 geven we de meeste van onze trainingen met open inschrijving in de Ritmeesterfabriek in Veenendaal.
In 2013 begon Majlis Schweitzer met het geven van presentatietrainingen.
In 2016 leerde ook Bente Jonker om onze presentatietrainingen te geven.
Sara Bruinsma is de vierde trainer in ons team en zij geeft ook zelfstandig trainingen presenteren.

Van ons handboek over presenteren verscheen in 2016 de elfde druk.
De twaalfde druk verschijnt in 2020/

In 2018 publiceerde ik eindelijk mijn tweede roman: Klem Los op de Waterdijk.
In 2019 verscheen mijn Tao Te Tjing voor kinderen, het boek over vrede en vreugde met foto’s van George Burggraaff.

Natuurlijk leren.

Goed voorbeeld geven. Alles demonstreren en daarna zelf oefenen, ervaren en bespreken wat werkt in je communicatie, dat is de meest effectieve vorm van leren. Het leermodel van Kolb als pedagogische peiler. Waarnemen, ervaren, reflecteren, kader krijgen (W.e.r.k.). Trainingen, zorgvuldig opgebouwd om telkens dieper door te dringen tot de kern: Professioneel presenteren vanuit intuïtie én goede voorbereiding.
Natuurlijk leren. Dat doe ik ook nog steeds. En fouten maken, ook dat mag, want dat hoort bij leren.

Van harte welkom
Roeland Schweitzer

Sinds 2010 ben ik geregistreerd als trainer bij de NOBTRA, de Nederlandse Orde van Beroeps Trainers.