‘Als je het spel toelaat, dan wordt communiceren geweldig!’

Roeland Schweitzer

Roeland Schweitzer

‘Op het snijvlak van communicatie en cultuur, daar gebeurt het.’

Ik ben kunstenaar, schrijver én een goede trainer geworden. Rond 2003 gaf ik de eerste trainingen presenteren. Ik had toen al 20 jaar werkervaring als schrijver en bedenker, vooral in het bedrijfsleven. En als kunstenaar.

Wat is een kunstwerk? Alles wat je raakt en inspireert. Een goede presentatie, een mooi schilderij, een gedicht, een waterkering, een training.

Een goede presentatie is een goed verhaal vertellen, dat wordt onthouden en hopelijk bijdraagt aan deze wereld. Het maakt niet uit waarover het gaat. breigaren, datacentra, nierdialyses, onderwijssystemen , de grutto, auto’s en de verhouding dollar, euro en hoe heet die Chinese munt?

Ieder onderwerp kan goed, met zorg en liefde, worden gepresenteerd. In balans, speels, interactief en glashelder. Dat kun je leren.

Waar gaat communicatie over? Wat is het doel? Wanneer werkt het? Wat is communicatie eigenlijk? Mooie definitie, leerde ik ooit van hoogleraar communicatie aan de RUG, Gisela Redeker:
Communicatie is het scheppen van gemeenschappelijke betekenis. Hoe kunnen wij leren om beter te communiceren? Basisvragen en al snel grote woorden, terwijl het om kleine stappen gaat.

Een blauwe maandag studeerde ik rechten, wel maakte ik de School voor de Journalistiek in Utrecht af. Daarna ging ik naar de kunstacademie in Utrecht en later, nog een jaartje, in Groningen. Er volgden kunstenaarschap, journalistiek en tentoonstellingen, een communicatiebureau samen met mijn vrouw, tekstschrijven voor derden, werk voor radio en tv en interim communicatiemanagement bij een Japanse multinational en voor de Rijksoverheid.

Mijn belangrijkste vervolgopleidingen zijn een aantal jaar toneellessen bij regisseur Marjolein van de Peppel, een opleiding tot mediator bij The Lime Tree en daarna een meerjarige opleiding tot klankcoach en stemtrainer bij Marius Engelbrecht. Tot slot heb ik een opleiding tot ‘trainer op identiteitsniveau’ gevolgd bij Phoenix. In 2018 is er nog een opleiding over rouw en verlies bijgkomen, ook bij Phoenix.
Bovendien lees ik sinds 2003 in de Tao Te Tjing. Verslag hiervan doe ik op www.tekensvanleven.nl

In 2001 gaf ik voor het eerst een workshopje presenteren. Vanaf 2006 is trainer mijn broodwinning. Ik schreef boeken en teken of schilder dagelijks.

De rode draad: wij samen.

Een voorwaarde voor succesvolle communicatie is het contact dat ik maak met jou. Luisteren, gelijkwaardig zijn, kwetsbaar, dat zijn voorwaarden. Ook moet ik mijn eigen communicatie herkennen mijn vooroordelen loslaten, mijn valkuilen en ijdelheden zien, mijn angsten en beperkingen. Ik moet helder zijn over wat ik wil, waarom, hoe en waartoe. Hetzelfde geldt voor mijn klank, zing ik een lied voor je, of grom ik? Probeer ik je te verleiden, of stoot ik je af. Vervolgens gaat het om het creëren van een vonk. Wij samen op reis? Kan dat?

Het is overigens een reis zonder landkaart. Samen op weg naar nieuw gebied. De weg van je hoofd naar je hart.
Hier gaan onze trainingen over. Persoonlijke ontwikkeling én sociale vaardigheden. En bovendien leren we je geweldig goed presenteren. Lees de reviews.

Hoe zijn de trainingen ontstaan?

In 1980, vers van de kunstacademie, startten mijn vrouw en ik een kunstgalerie. Vijf jaar later was het een communicatiebureau: Schworks, woord en beeld. Ik schreef onder andere speeches, die ik soms instudeerde met degene die de speech hield. Ondernemers, managers. Van 1985 tot circa 1995 schreef ik videoscripts, vooral voor bedrijven. Ik deed ook regie en montage.

In 1991 maakte Irene Moors haar eerste TV-programma’s (bij de NCRV: Dit is Disney). Ik mocht de teksten schrijven die we samen op locatie oefenden tot het goed ging.

nooit meer verlegenIn 1993 kwam mijn boek ‘Nooit meer verlegen’ uit. In allerlei rtv-programma’s kreeg het aandacht. Opeens stond en zat ik vóór de camera, in plaats van erachter. Ik bracht er nog weinig van terecht. Terug naar school: toneelles en trainingen.

Later ging ik zelf beursbemanningen en sprekers op seminars trainen. Geleidelijk aan ontstond het huidige trainingsaanbod.

Het Sprankmodel

In 2002 ontwikkelden we het Sprankmodel voor communicatie.

Het sprankmodel voor communicatie leidt tot duurzame communicatie

Het Sprankmodel voor communicatie

 

Hoe presenteer ik echt goed?

Wat wil ik zeggen en wanneer komt het goed over?
Dé gouden succesformule bestaat wel degelijk, het gaat om eenvoudig gelukkig zijn en niet om aards goud. De weg er naar toe is voor iedereen anders en het is een prachtige kunst om die weg in een presentatie aan te reiken, om de magie te pakken te krijgen die een presentatie optilt tot een bijzondere ervaring.
Samen hiernaar zoeken en in vertrouwen hieraan werken, dat is een feest. .

Sinds 2010 geven we onze trainingen met open inschrijving in de Ritmeesterfabriek in Veenendaal.
In 2013 begon Majlis Schweitzer met het geven van presentatietrainingen.
Van 2013 tot 2015 schreef ik over communicatie en presenteren voor Intermediair.
In 2016 leerde ook Bente Jonker om onze presentatietrainingen te geven.
Van ons handboek over presenteren verscheen in 2016 de elfde druk.
Sara Bruinsma is de volgende trainer bij speechen.nl geworden.

In 2018 publiceerde ik eindelijk mijn tweede roman: Klem Los op de Waterdijk.
In 2019 verschijnt de Tao Te Tjing, het boek over vrede en vreugde.

Natuurlijk leren.

Zelf oefenen, ervaren en bespreken wat werkt in je communicatie, dat is de meest effectieve vorm van leren. Het leermodel van Kolb als pedagogische peiler. Trainingen zorgvuldig opgebouwd om telkens dieper door te dringen tot de kern: Professioneel presenteren vanuit je diepste waarheid.
Natuurlijk leren. Dat doe ik ook nog steeds. En fouten maken, ook dat mag, want het hoort bij leren.

Van harte welkom
Roeland Schweitzer

Sinds 2010 ben ik geregistreerd als trainer bij de NOBTRA, de Nederlandse Orde van Beroeps Trainers omdat ik de Ethische Gedrags Code van de NOBTRA onderschrijf. Sinds juni 2017 ben ik bestuurslid.