Spreekangst overwinnen: de complete handleiding

Alles wat je wilt weten over angst om te presenteren. In deze complete handleiding lees je alles over spreekangst en wat je kunt doen om deze angst te overwinnen en voorgoed achter je te laten. Een checklist om te bepalen of je presentatieangst hebt, achtergrondinfo over deze angst en 8 tips om je angst voor spreken in het openbaar definitief te overwinnen.

Het lezen van dit artikel kost je zo’n 10 tot 15 minuten.

Wil je je spreekangst definitief overwinnen, maar zie je het niet zitten om zelfstandig aan de slag te gaan? In onze toptraining kom je in vier dagen van angst af.

Je ziet enorm op tegen het geven van presentaties in werksituaties. Om te spreken voor een groep bekende of onbekende mensen. Bibberen, zweten, buikpijn, dat soort dingen. Je probeert dit zoveel mogelijk te vermijden. Maar soms kom je er niet onderuit.

Spreekangst kan je enorm hinderen in je werk en je ontwikkeling

Wie zijn wij? Wij van Speechen.nl zijn experts op het gebied van spreken en presenteren. We geven al 18 jaar presentatietrainingen en zijn gespecialiseerd in het overwinnen van spreekangst.

Inhoud handleiding

 • Wat is spreekangst?
 • Symptomen van spreekangst
 • Checklist – Heb ik spreekangst?
 • Het verschil tussen angst en bang zijn
 • Hoe ontstaat spreekangst?
 • Waardoor wordt spreekangst erger? Oftewel wat werkt niet.
 • 8 tips om spreekangst te overwinnen
 • Conclusie
 • Vragen of persoonlijk contact
 • Training Spreekangst wordt Stemkracht

Presentatieangst of spreekangst?

spreekangst - vrouw bij microfoon

Spreekangst betekent letterlijk angst om te spreken in het openbaar. Mensen die hier last van hebben, krijgen last van angst gerelateerde symptomen zodra ze moeten spreken voor een groep. Dit kan in allerlei verschillende settingen voorkomen: een presentatie geven, iets inbrengen in een vergadering maar ook bij het voeren van een sales- of netwerkgesprek.

Interessant: Sommige mensen ervaren meer zenuwen bij bekenden, anderen juist bij onbekenden. De grootte van de groep maakt vaak weinig uit.

Angst op zichzelf is een nuttig fenomeen, het beschermt je tegen de gevaren van het leven. Maar bij spreekangst wordt het stress-mechanisme in je lijf onnodig overactief. Hierdoor kan het zijn dat je jezelf gaat overschreeuwen, je het liefst wilt verdwijnen of dat je blokkeert.

Inderdaad. Vechten, vluchten of bevriezen.

Symptomen van spreekangst

Om te onderzoeken hoeveel last iemand van deze spanning heeft, kijken we naar de symptomen die hierbij voorkomen. De meest voorkomende symptomen zijn fysieke reacties zoals kriebels in je buik, een verhoogde hartslag, een hoge en versnelde ademhaling, klamme handen, overmatig transpireren, kloppende knieën, een droge mond, leerachtige tong, stotteren, een black-out, rood worden, misselijkheid of duizeligheid.

Bij echt heftige spreekangst kan paniek ertoe leiden dat je gaat hyperventileren, braken of zelfs flauwvalt. Wees gerust, ook dit kun je overwinnen.

Ervaar je milde symptomen en belemmeren ze je niet? Dan heb je geen last van spreekangst, maar van presentatiezenuwen. Lastig? Zeker. Maar er zit ook een positieve kant aan. Zenuwen zetten je op scherp en halen het beste in jezelf naar boven.

(Bijna) iedereen heeft presentatieangst

Spreekangst wordt ook wel presentatie angst, plankenkoorts, glossofobie of podiumvrees genoemd. Er zijn niet voor niets zoveel namen voor deze angst… Bijna iedereen heeft een issue met spreken in het openbaar.

Uit onderzoek blijkt dat 90% van de mensen in meer of mindere mate symptomen ervaart. En tegelijkertijd denken we allemaal dat we de enige zijn. Maar spanning rondom presenteren is iets menselijks.

Ook succesvolle sprekers presenteren lang niet altijd van nature moeiteloos. Barack Obama bijvoorbeeld stond ooit bekend als een slechte spreker. Hij werd door de pers zelfs omschreven als saai, stijf en humorloos. Toch heeft hij succesvol voor miljoenen mensen gesproken.

Als je met de spanning rondom presenteren om kunt gaan, belemmert het je niet langer. De angst zelf gaat nooit 100% weg, dat hoeft ook niet. Als het angstniveau maar voldoende daalt om er mee om te gaan.

Spreekangst Checklist

Vraag je je af of jij spreekangst hebt? Vul de onderstaande test in.

Checklist - Heb ik spreekangst?

0 = niet op mij van toepassing
10 = helemaal of altijd op mij van toepassing

Uitslag:
0 tot 70 punten – Je ervaart zenuwen voor een presentatie. Hoewel dit wel vervelend kan zijn, zitten hier ook positieve kanten aan. Je zet jezelf op scherp en bent optimaal gefocust tijdens een presentatie. Van echte angst is waarschijnlijk geen sprake.

70 tot 110 punten – Je hebt last van angst bij presenteren. Misschien lukt het je toch om te presenteren, maar je kunt hierbij waarschijnlijk niet jezelf zijn. Daardoor kost spreken in het openbaar je veel energie en haal je er weinig plezier uit. Gelukkig kun je spreekangst overwinnen.

Meer dan 110 punten – Je hebt behoorlijk veel last van spreekangst. Dit staat overtuigend spreken voor een groep in de weg. Het goede nieuws is dat hier echt iets aan te doen is! Je kunt spreekangst overwinnen.

Het verschil tussen angst en bang zijn

Waarschijnlijk wil je vooral weten hoe je presentatie angst kunt aanpakken. Toch is het handig om eerst iets meer te begrijpen over angst. Om goed om te gaan met deze angst is het van belang om het verschil tussen angst en bang zijn te begrijpen.

Bang

Als er in het hier-en-nu iets bedreigends gebeurt, word je bang. Een gezonde reactie op een reële werkelijke situatie. Hierdoor maak je adrenaline aan. Dit zorgt er voor dat je kracht en energie krijgt om jezelf in veiligheid te brengen.

Dit gevoel kan zelfs lekker zijn. Denk maar aan de achtbaan of een griezelfilm. De boost geeft je het gevoel dat je leeft. Als het gevaar geweken is verdwijnt de angst en komt je lichaam weer tot rust.

Angst

Bij angst dreigt er in werkelijkheid geen gevaar, maar koppelen we de situatie waarin we zitten (of tegenop zien) onbewust aan een gevaarlijke situatie. Het gevaar lijkt vaak veel groter dan het in werkelijkheid is.

Je lijf reageert net zoals bij bang. Met het verschil dat als je lange tijd ergens tegenop ziet, je ook lange tijd stress ervaart.

Het proces van angst en bang:
Spreekangst - angst versus bang

Het proces wat bij spreekangst speelt, zit in de eerste kolom. Doordat je je wellicht niet helemaal bewust bent van dit proces houdt het zichzelf in stand.

Als je van je spreekangst af wilt, kun je onderzoeken welke gedachten er voor zorgen dat jij de situatie als gevaarlijk bestempeld. Door te oefenen in kleine stapjes kan jouw systeem wennen aan een passende reactie op spreken voor een groep.

Zo verschuift jouw proces langzaam van angst naar bang. Langzaam met de angst meebewegen totdat deze steeds kleiner wordt. Dit is wat je verderop in de tips zult terugzien. En dit is ook het proces dat wij in onze spreekangst training faciliteren.

Dwars door de angst heen presenteren kan ook. Dat is wel een harde weg. Een weinig effectieve weg. Je stelt jezelf niet gerust en maakt je angst juist groter. Niet wat je wilt dus.

Hoe ontstaat spreekangst?

Er is geen eenduidig antwoord te vinden op de vraag hoe spreekangst ontstaat. Vaak zijn er meerdere factoren van invloed. Zoals erfelijkheid, negatieve ervaringen, ingrijpende gebeurtenissen, een verstoorde hormoonhuishouding en iemands karakter.

Daarnaast zijn er historische invloeden, maatschappelijke invloeden en sociale invloeden die allemaal kunnen bijdragen aan het ontstaan spreekangst. We stippen de belangrijkste aspecten voor je aan.

Angst voor spreken in het openbaar en de rol van het brein

Eerst even nog een klein uitstapje naar wat theorie. We hebben als mens zogezegd drie breinen: het reptielenbrein (oerbrein), het zoogdierenbrein (limbisch brein) en tot slot het relatief nieuwe mensenbrein (neocortex). Elk brein heeft een eigen functie.

Reptielenbrein
Het reptielenbrein is het oudste deel van ons brein. De termen oud en nieuw slaan op de ontwikkeling in de evolutie van ons brein. Dit reptielenbrein wordt aangestuurd door het instinct en is gericht op twee dingen: overleven en voortplanten. Zo simpel is het. Dit betekent dat alles hieraan wordt getoetst.

Je reptielenbrein doet er alles aan om binnen je comfortzone te blijven. Vaste gewoonten zijn voorspelbaar en dus veilig.

Zoogdierenbrein
Het zoogdierenbrein is iets jonger dan het reptielenbrein. Het maakt zoogdieren intelligenter omdat dit brein eerdere ervaringen en bijbehorende emoties onthoudt. Hiermee kunnen we gedrag herhalen dat gelukkig maakt. En gedrag vermijden dat ongelukkig maakt (zoals spreken voor een groep).

Samen met het reptielenbrein zorgt het zoogdierenbrein voor de meeste van onze beslissingen.

Mensenbrein
Met ons mensenbrein tot slot, onderscheiden we ons van alle andere diersoorten. Het speelt een belangrijke rol bij plannen, logisch denken, leren, verbeelding en het oplossen van problemen.

De gedachte dat we angst kunnen oplossen vanuit alleen het mensenbrein is een illusie.

Angst voor afwijzing

De meest basale angst die wij kennen is de angst voor afwijzing. Dit hangt samen met zowel het reptielenbrein als het zoogdierenbrein. Iemand die in de oertijd werd afgewezen door zijn stam zou sterven. In je eentje overleven zat er niet in in die tijd.

Daarnaast doet afwijzing ook letterlijk pijn in je hart, dus deze negatieve ervaring proberen we te vermijden. Zie hier de redenen waarom presenteren zo een grote uitdaging is. In kleine vorm brengt dit verlegenheid. In grotere vorm wordt dit spreekangst.

Negatieve ervaring

Als je een negatieve ervaring hebt opgedaan met presenteren of spreken voor een groep zal je zoogdierenbrein er alles aan doen om te zorgen dat je dit niet opnieuw probeert.

Vaak kunnen deelnemers aan onze cursus Spreekangst wordt Stemkracht een moment benoemen waarop zij moesten presenteren en het helemaal mis ging. Soms gebeurde dit al op jonge leeftijd.

Toch is er niet door iedereen een duidelijk moment aan te wijzen. Het kan ook zijn dat het presenteren ooit goed ging maar dat er steeds meer spanning is ontstaan.

Of jij nou tot de eerste of tweede categorie behoort, jouw ervaringen zijn opgeslagen in je systeem als een herinnering. Je brein heeft opgeslagen presenteren = pijn = gevaar. Een soort snelweg in je brein die door de geringste prikkel getriggerd kan worden.

Het vervelende is: de negatieve ervaring kun je niet uitgummen. Het goede nieuws is: je kunt er wel positieve ervaringen voor in de plaats zetten.

Interne dialoog

Een interne dialoog is het gesprek dat je van binnen met jezelf voert. Misschien ben je je hier niet van bewust, maar dat gesprek heeft wel veel invloed op jou.

In het geval van presentatieangst zal deze interne dialoog je consequent ondermijnen met niet helpende gedachten. Zodra je je dit realiseert kun je oefenen met gedachten die wel helpen.

Voorbeelden van niet helpende gedachten wat je hiertegenover kunt plaatsen:

Presentatieangst - helpende en niet helpende gedachten

Beperkende overtuigingen

Als je jezelf maar lang genoeg bepaalde dingen vertelt, ga je het vanzelf geloven. Dan worden het beperkende overtuigingen. Grote kans dat je je er ook naar gaat gedragen.

Om een angst te overwinnen is het van groot belang je bewust te zijn van de overtuigingen die je beperken. Pas dan kun je ze ook veranderen.

Soms zul je hiervoor terug moeten naar het moment dat de beperkende overtuigingen wortel schoten. Niet altijd leuk. Maar wel de beste manier om dit onkruid met wortel en al te verwijderen.

Vaak zijn deze overtuigingen zo hardnekkig dat ze zelfs dan nog steeds af en toe de kop op steken. Het is aan jou om deze overtuiging dan opnieuw te betwijfelen en jezelf een ander verhaal te vertellen. Dit vraagt tijd, commitment en inzet. Maar het werkt absoluut.

Gedragspatronen

Gedrag kan een patroon worden. Iets wat zo automatisch gebeurt dat je denkt dat jij dit bent en dat het bij je hoort. Niets is minder waar.

Gedragspatronen doorbreken we niet rationeel, maar door zowel ons reptielenbrein als ons zoogdierenbrein gerust te stellen met positieve ervaringen.

De kunst is hierbij je gedrag niet te veroordelen maar te observeren en te herkennen. Bijvoorbeeld dat je tijdens een presentatie oogcontact vermijdt met je publiek. Door in te zien dat je dit doet, dat het logisch is en oké, en vervolgens in kleine stapjes te oefenen met contact maken met het publiek zorg je dat het veranderen van dit gedrag haalbaar wordt voor jezelf.

Vermijden van situaties

Een heel logisch fenomeen bij angst is het vermijden van situaties. Bij angst om te spreken voor publiek betekent dit bijvoorbeeld dat mensen hun vinger niet opsteken, hun mond houden en uit alle macht voorkomen dat ze moeten presenteren.

Heel begrijpelijk. Maar hoe meer we spannende situaties vermijden, hoe groter de angst wordt. Het risico is dat steeds meer situaties de angst zullen triggeren.

De manier om dit te doorbreken is jezelf uitdagen in kleine stapjes iets uit je comfortzone te doen. Niet meteen een presentatie gaan geven als je dat niet durft. Dan schrik je zo dat je meteen weer terug duikt in je comfortzone.

Maar wel een keer in een vergadering iets inbrengen of toelichten. Of tijdens een familiebijeenkomst tegen je glas tikken en de gastheer bedanken. Zo groeit langzaam je comfortzone.

Stress

Angst is een onderdeel van het stresssysteem in ons lichaam. Dat stresssysteem is bij iedereen aanwezig. Gelukkig maar. We kunnen niet zonder.

Het stresssysteem wordt getriggerd door een gebied in de hersenen. Bij gevaar worden stresshormonen aangemaakt die ons extra energie en zuurstof geven onszelf in veiligheid te brengen.

Langdurig blootstelling aan stresshormonen is ongezond en heeft allerlei nadelen. Vroeger verdween de stress vanzelf (als de beer weer verdween), tegenwoordig zitten stressoren vooral in ons hoofd. Zoals ook de angst om te moeten spreken in het openbaar.

Deze uitleg illustreert waarom beter leren omgaan met stress direct van invloed is op de mate van spreekangst die je ervaart. Hoe lager je algemene stressniveau, hoe minder snel je bij acute stress heel hoog zit.

Waardoor wordt spreekangst erger? Oftewel wat werkt niet?

Niets doen

Het klinkt misschien flauw, maar wat niet werkt is ‘niets doen’. Spreekangst gaat niet vanzelf weg. Je doet namelijk geen nieuwe ervaringen op en krijgt geen nieuwe inzichten. Kansloos dus.

Je verdient meer dan dat. De wereld zit op jouw verhaal te wachten. Maar presentatieangst vraagt wel om in beweging te komen. Je zult iets moeten gaan doen.

De harde weg – door je angst heen

Presentatie zenuwen - man hyperventileert bij microfoon

Je doet jezelf onnodig geweld aan door te presenteren zonder dat je aandacht hebt voor je spreekangst. Op wilskracht dwars door angst gaan lijkt heel stoer maar is zelden effectief gebleken.

Twee dingen zien we vaak gebeuren bij deze aanpak. Iemand bereidt zich extreem goed voor, kent de presentatie van a tot z uit het hoofd. Er is geen ruimte voor improvisatie en de kans op een black-out is groot.

Of iemand bluft zich met minimale voorbereiding (iets met uitstel en afstel) door een presentatie heen. Deze persoon heeft weinig controle tijdens het spreken en worstelt zich er doorheen.

In beide situaties is sprake van een negatieve ervaring die de angst vergroot.

Presentatie zenuwen onderdrukken met medicatie

We ontmoeten ook wel eens mensen die proberen hun angst te onderdrukken met angstremmers. Deze medicatie dempt de angst. Dat klinkt misschien aantrekkelijk.

Groot nadeel is dat ook andere emoties worden gedempt. In feite is dit een extra harde weg omdat je de verbinding met jezelf kwijt bent.

Trucjes om van spreekangst af te komen

Er lijken een paar trucjes te zijn om van de zenuwen rondom spreken in het openbaar af te komen. Een soort quick fix. Dat klinkt fantastisch. Te mooi om waar te zijn.

Bijvoorbeeld: je voorstellen dat het publiek naakt is. Wie heeft dat ooit bedacht? Of naar een punt achter in de zaal kijken. Weg is het contact. Werkt dus alleen maar contraproductief.

Trucjes zijn doekjes voor het bloeden die misschien heel even werken. Zo’n trucje is een poging de angst uit te stellen. Of te ontkennen. Op de lange termijn werken ze vooral averechts.

Tips spreekangst overwinnen

Je hebt het tot hier gehaald! Hier zijn dan echt de 8 tips om spreekangst voorgoed te overwinnen.

Tip 1 – Observeren zonder oordeel

De makkelijkste manier om je spreekangst te overwinnen, is door jezelf te observeren. Je hoeft er niets van te vinden. Je hoeft alleen maar te constateren. Bijvoorbeeld:
“Nu ga ik snel koffie halen omdat er zo besloten wordt wie de presentatie gaat geven.”
“Nu haal ik adem om iets te zeggen. Ik doe het toch maar niet.”
“Nu luister ik helemaal niet naar het voorstelrondje, omdat ik aan het bedenken ben wat ik zelf moet zeggen.”

Door te observeren ontstaat er bewustwording. Dit alleen al zorgt voor meer acceptatie. De angst kan hierdoor al minder worden.

Tip 2 – Relativeren

Van het publiek
Vaak zijn we bang voor ons publiek. We willen niet falen ten overstaan van bekende of onbekende toeschouwers.

Maar meestal is er niemand in het publiek die graag wil dat jij staat te blunderen. Sterker nog: het publiek voelt juist met je mee. Zij kennen ook dezelfde angst. Daarnaast is het in hun belang dat jij succesvol bent, want dan was hun keuze om naar jou te komen luisteren ook succesvol.

Er is een manier om mildheid bij je publiek extra te stimuleren. Authentiek zijn. Hoe echter jij jezelf durft te laten zien, hoe meegaander en milder je publiek.

Van het belang van de presentatie
Natuurlijk wil je het liefst een inspirerend verhaal houden waar iedereen nog maanden over napraat. Maar mocht er iets misgaan, dan gaat er in de meeste gevallen niemand dood.

Vraag jezelf eens af wat het ergste is dat kan gebeuren als je je tekst vergeet. Of een verkeerde grap maakt waar niemand om moet lachen. Het valt meestal waarschijnlijk mee. Bovendien is iedereen druk met zichzelf, dus een misser is ook zo weer vergeten.

Tip 3 – Visualisatie

De derde tip om spreekangst te overwinnen is een krachtig hulpmiddel, namelijk visualisatie. Dit is eigenlijk niets anders dan bewust aan iets denken en daarbij een beeld voor je te zien. Ideaal om te oefenen met spreken voor een groep.

Visualisatie helpt je op drie manieren zenuwen te verminderen:

 • Je automatiseert je presentatie in je systeem. Als je het echt moet doen kost het veel minder moeite.
 • Daar waar je vastloopt in je presentatie kun je nog wat uitwerken/oefenen/ informatie ophalen. In je voorstellingsvermogen kun je direct werken aan een oplossing. De kans dat dit ook in het echt gebeurt, wordt kleiner.
 • Je hersenen zijn niet goed in staat om onderscheid maken tussen wat je visualiseert en wat werkelijk is gebeurd. Voor je brein is allebei even waar. Door je voor te stellen dat je een succesvolle presentatie geeft schep je een positieve ervaring voor jezelf waar je uit kunt gaan putten. Probeer zoveel mogelijk details voor je te zien.

Zweverig? Dat valt dus erg mee, er is genoeg wetenschappelijk onderzoek dat dit ondersteund.

Tip 4 – Krachtzinnen

Angst heeft een grote en negatieve invloed op onze gedachten. Negatieve gedachten zijn daardoor sterk in de meerderheid en daarnaast lijken we die gedachten ook nog eens serieuzer te nemen.

Voor het overwinnen van spreekangst heb je positieve gedachten nodig!

Aan de slag! Formuleer concrete zinnen voor jezelf die je vaak kunt denken. In feite zijn dit zinnen voor bekrachtiging van jezelf. Ze geven vertrouwen en moedigen je aan zonder dat je overdrijft.

Let wel op: Gedachten die haaks staan op wat je gelooft zullen juist de negatieve gedachtes versterken. Je richt de krachtzin daarom op de volgende stap in je ontwikkeling.

Jij kunt het best je eigen krachtzinnen maken. Jij weet precies waar je bent en wat je nodig hebt.

Hierbij een paar richtlijnen:

 • Kies een zin die jou kracht, een positieve emotie of energie geeft.
 • Vermijd het woordje ‘niet’ want dat vinden je hersenen lastig te verwerken.
 • Hoe concreter de zin hoe beter je hersenen er mee uit de voeten kunnen.
 • Formuleer de zin in tegenwoordige tijd, alsof het al zo is.

Om je op weg te helpen hieronder een aantal voorbeelden van zinnen die onze cursisten hebben geformuleerd:
“Deze presentatie maakt mijn volgende hoe dan ook beter”
“Doordat IK deze presentatie geef is hij uniek en voegt al iets toe”
“Als ik iets zeg help ik anderen om ook iets te zeggen”
“Wat ik te zeggen heb doet er toe, daarom is het goed dat ik het zeg”
“Als ik vanuit werkelijk contact iets zeg is het altijd goed”
“Mijn zichtbare emoties zorgen juist voor meer impact”
“Foutloos is ondergeschikt aan echt”
“Het gaat om de boodschap in plaats van om mij”

Maak krachtzinnen waarbij je echt een klik voelt. Door deze met regelmaat tegen jezelf te herhalen, raakt je systeem hiermee vertrouwd. Je gaat er vanzelf in geloven.

Tip 5 – Spelen met focus

Tijdens het spreken voor een groep kun je oefenen met je focus. Door hiermee te spelen ontstaat er ruimte.

Focus verleggen van jezelf naar je publiek. Op gevoelsniveau – Hoe lijkt die man op de eerste rij zich te voelen? Visueel – Hoe ziet die vrouw eruit? Inhoudelijk – Welk verhaal wil het publiek horen. Omarm je publiek!

Focus op zijn in plaats van denken. Als je je lijf voelt, heb je minder last van stress. Dit doe je door actief aandacht te besteden aan je zintuigen (hoe voelen je voeten, welke geluiden hoor je, wat ruik je).

Focus verschuiven van de inhoud naar het doel van je verhaal. Bijvoorbeeld door een paar keer je kernboodschap te herhalen en deze zelf ook echt te laten binnenkomen.

Tip 6 – Oefening baart kunst

Lekker cliché, maar daarom niet minder waar. Je hebt oefening nodig om de spanning te laten afnemen. Alle mensen die we hebben begeleid in het overwinnen van spreekangst zijn het hierover eens. Het belangrijkste dat ze deden is spreken, spreken en nog eens spreken.

Zo vaak en zo veel mogelijk spreken op zoveel mogelijk verschillende situaties. Dit helpt omdat je zo steeds meer afstand kunt nemen van de spanning die opgeroepen wordt.

De juiste weg hiervoor is opnieuw de weg van de kleine stapjes. Een te grote uitdaging geeft teveel stress en zal je angst juist aanwakkeren. Iedere dag een kleine stap levert je veel meer op dan af en toe een enorme sprint. Stap voor stap spreekangst overwinnen.

Tip 7 – In scène zetten

Als oefenen in echte situaties een (te) grote stap voor je is, kun je ook overwegen om het spreken in scène te zetten. Door bijvoorbeeld “proef-publiek” te vragen om voor te oefenen. Of door voor de camera te presenteren. Eventueel kun je dit aan vrienden of familie laten zien.

Voor sommige mensen is dit een minder grote drempel dan in echte situaties oefenen. Vermijd oefenen voor de spiegel, daar wordt je eerder extra onzeker van.

Tip 8 – De ideale voorbereiding bij spreekangst overwinnen

Een goede voorbereiding maakt veel verschil bij spreekangst. Met de juiste voorbereiding wordt je spreekangst hanteerbaar. Ga op zoek naar de meest ideale voorbereiding voor jezelf. En gun jezelf voldoende tijd.

Deze voorbereiding doe je bij voorkeur zowel mentaal, emotioneel, spiritueel als fysiek.

Mentaal voorbereiden
Naast alles wat jou kan helpen je angst te verminderen is er natuurlijk ook de inhoud van de presentatie. Hierbij kun je het maken van een mindmap inzetten om te associëren over de inhoud, structuur te bepalen en je de info eigen te maken.

Daarna kun je gaan oefenen. Als je last hebt van spreekangst lijkt het veilig om je hele verhaal uit je hoofd te leren. Het is een misverstand dat zo de kans op fouten kleiner is. Het alternatief is van te voren oefenen zodat je weet wat je wilt zeggen, maar ruimte overlaten voor spontaniteit.

Emotioneel voorbereiden
Je emotionele voorbereiding gaat over de relatie aan gaan. De relatie met je verhaal door echt contact te maken met je verhaal, hoe raakt dit jou. Waar gaat het over jou?
De relatie aangaan met jezelf zodat je voelt wat er te voelen is, de spanning, de stress, je ademhaling, je voeten. Spreekangst zit in je hoofd, de oplossing in je lichaam.
Uiteindelijk geef je de presentatie niet voor jezelf maar voor je publiek. Ga dus ook de relatie met het publiek aan. In je voorbereiding doe je dit door je te verplaatsen in je bezoekers. Waarvoor komen ze daar, hoe voelen ze zich, hoe kun jij ze helpen?

Spiritueel voorbereiden
Spiritueel klinkt al heel snel zweverig, maar in werkelijkheid valt dat wel mee. In de voorbereiding van een presentatie kijk je naar het grotere geheel en de plek van jouw verhaal hierin. Hiervoor maak je contact met jouw droom, het waarom van jouw verhaal en wat jij belangrijk vindt.

Fysiek voorbereiden
Je lichaamstaal is het belangrijkste ingrediënt van je presentatie. Samen met je stemgebruik is dit 93% van de boodschap. Het is dus van groot belang dat je van te voren voldoende tijd besteedt aan het voorbereiden van je lichaam.

Presenteren is topsport. Gezond eten. Van te voren sporten (of een rondje wandelen). Rek- en strekoefeningen. Alles wat er voor zorgt dat je lichaam wordt opgewarmd en er zuurstof naar je hersenen stroomt is welkom.

Conclusie – Spreekangst overwinnen

Nog even in het kort. Angst kan verschillende fysieke reacties oproepen die je hinderen bij het spreken in het openbaar. Heel veel mensen hebben er last van.

Deze angst kan op verschillende manieren ontstaan. De werking van ons brein speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van presentatie angst, maar ook bij het overwinnen ervan.

Dwars door de angst heen presenteren is een weinig effectieve weg. Er zijn verschillende strategieën die wel werken om echt van spreekangst af te komen.

Vragen of persoonlijk advies

Wil je naar aanleiding van deze informatie overleggen of iets vragen? Heb je behoefte aan persoonlijk advies?

Neem contact op met onze officemanager Angelique Koppelman (info@speechen.nl of 06-200 888 92). Ze denkt met plezier en vrijblijvend met je mee.

Training spreekangst overwinnen

Wil je de angst bij presenteren definitief overwinnen, maar zie je het niet zitten om zelfstandig aan de slag te gaan?

In onze training Spreekangst wordt Stemkracht kom je in vier dagen van presentatieangst af. Na deze training spreek je onderscheidend en overtuigend voor een groep. Je durft jezelf te zijn en weet dat je kunt vertrouwen op je improvisatievermogen.

Vrouw tijdens training Spreekangst overwinnen

Cursisten van deze training kunnen na afloop een jaar lang gratis deelnemen aan onze aanscherpavonden om te oefenen.

“En nu vind ik het leuk! Nee, echt. Na drie intensieve dagen heb ik het vertrouwen samen met een aantal handvatten waar ik gebruik van kan maken tijdens presentaties. Ik weet nu dat ik kan vertellen wat ik graag wil, niet met angst maar met enthousiasme! Dank!!”
Mar (Country manager)

“De ideale training voor iedereen die presentatieangst heeft en daarmee aan de slag wilt. De setting is beschermd, maar je krijgt wel de feedback die nodig is voor jouw ontwikkeling.”
– Dennis (Operational Manager)

Op Springest vind je nog veel meer ervaringen van deelnemers aan de training om spreekangst te overwinnen.

Nieuwsbrief Speechen.nl

Wil je tips en tricks van ons ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelding nieuwsbrief Speechen

 • Graag ontvang ik regelmatig gratis tips en overwegingen die me helpen met mijn presentaties.
  Tip van de week

 • Je kunt je op elk moment weer afmelden. Gegevens worden niet aan derden verstrekt. Privacybeleid. • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.