het juiste verhaal excellent vertellen

Storytelling, je verhaal, de regie en je presentatie

Storytelling. Het juiste verhaal echt goed vertellen.
Dat kun je leren. Beeldend, goed getimed, goed geregisseerd, met een goede spanningsopbouw en een krachtig slot.

Tweedaagse training

Een enkeling is een geboren storyteller. Maar ook de meeste charismatische leiders hebben het gewoon geleerd. Want het is goed te leren! Ook voor u, jou en mij.

Onze toegespitste training storytelling gaat puur over het ontwikkelen van jouw / uw verhaal of het verhaal van je organisatie. Twee dagen samen aan het verhaal werken en het presenteren. We gaan luisteren, slijpen, oefenen, repeteren, uitwerken, verbeelden, verbinden, regisseren en ruimtelijke presentatietechnieken inzetten.

Waarom eigenlijk in het Engels? Storytelling?
Het is gewoon goede verhalen vertellen.
Het is: een heel goed verhaal heel goed vertellen.
Klinkt ‘verhaal’ te soft? Te slap? Dan kom ik even ‘verhaal halen’.
Een goed verhaal gaat ook over sterke taal. Mooie taal.

Een goed verhaal komt binnen als een helder licht.

Het verhaal van je organisatie

Iedere organisatie heeft een goed verhaal. De geschiedenis, de idealen, de drama’s, de lessen, de moed, de reden van bestaan. In principe sluit dit aan bij jouw persoonlijke verhaal. Daarom werk je er immers met plezier, daarom ben je bij die organisatie betrokken. Een goed vertelde ‘corporate story’ is dan ook een mix van het verhaal van de verteller en van de organisatie.

Storytelling, jouw verhaal

Eerst gaan we het juiste verhaal goed helder krijgen. Compleet en compact. Beeldend. Eerlijk, open en kwetsbaar, want anders werkt het niet. De reis van de held, jouw reis, de reis van je organisatie. Telkens kun je circa tien minuten een deel van je verhaal oefenen.

Waarom doe je wat je doet? Wat wil je echt? Wat is je droom? Basisgegevens voor ieder goed verhaal. We willen het weten. Waarom vertel jij dit verhaal? Waar kom je vandaan? Wat is je weg? Pas als we dit begrijpen, als we jou en je verhaal kunnen plaatsen, willen we met je mee op reis.

Waarom, wat, hoe, waartoe. Vertel het en je verhaal komt al op gang. We leren je technieken om bij je verhaal te komen. Open, associatief, intuïtief.

De reis van de held
Google er maar op. De reis van de held is ook jouw verhaal. Odysseus, Jezus Christus, Jeanne d’Arc, Florence Nightingale, Nelson Mandela, John Kennedy, Martin Luther King en vele andere groten der aarde maakten ‘de reis van de held’ in een extreme vorm. Ieder mens maakt deze reis, in het klein of groter, dat maakt niet uit. Alles lijkt mis te gaan. Dan, op de bodem van de put, zie je het licht en ga je op weg. De reis naar het beloofde land. Wat was het dieptepunt? Wat heb je overwonnen, wat heb je geleerd van je blunders? Wanner kon je hulp vragen? Ook dit verhaal hebben we nodig. Het geeft ons moed en helpt ons in onze donkere dagen en uren.

Storytelling, de regie

Alle professionals repeteren, met een regisseur. Zodra je verhaal er is, kunnen we aan de presentatie gaan werken. Hoe klinkt het? Hoe ziet het eruit? Misschien kan de volgorde beter, de spanningsopbouw? Herhalingen hebben soms zin, ritme, klank, articulatie, beweging. We oefenen en slijpen. Tot het fonkelt en knettert en de vonken er van af springen.

Storytelling, je presentatie

Uiteindelijk moet jij het doen. Jij moet straks het verhaal brengen op de podia die je treft. Wat heb je nodig om dat goed te kunnen, mentaal, fysiek. Met statuur en allure. Fascinerend en overtuigend. Met de magie van een echt verhaal.

Resultaat:

Na afloop van de training heb je delen van je verhaal grondig gerepeteerd en uitgediept. Telkens presentaties van circa tien minuten. Deze onderdelen zijn getest en die kun je nu op een mooie manier brengen, beeldend, dramatisch, goed getimed en met een glasheldere boodschap.

Wil je je uitsluitend jouw hele verhaal goed uitgediept repeteren en laten regisseren, dan is individuele presentatiecoaching de beste weg.

Doelgroep:

Mensen die regelmatig een presentatie (willen) geven.

  • Ondernemers, teamleiders en managers, voorzitters die regelmatig presenteren.
  • Iedereen die regelmatig op pad gaan met een presentatie.
  • Woordvoerders van organisaties.
  • Mensen met een missie.

Een goede presentatie is goud waard. Orders, relaties, nieuwe klanten, imago, branding, continuïteit, zelfvertrouwen. Resultaat. Zeker als je het verhaal vaker houdt, loont het meer dan de moeite om het verhaal goed uit te werken, hardop te repeteren met een regisseur en het een aantal keren te presenteren.

Voorwaarden voor deelname:

Minimaal heb je al een vaag idee over wat je ongeveer wilt vertellen. We gaan samen aan de gang met het hoe, plus het waarom en het waartoe. We voegen voorbeelden en anekdotes toe en sleutelen met jou aan het geheel tot het klinkt als een klok. Uiteraard werken we ook aan de manier waarop je presenteert. Het is fijn als je al wat ervaring met presenteren hebt.

Trainer Bente Jonker of/en Roeland Schweitzer

Deze training storytelling wordt gegeven door Bente Jonker, ervaren trainer, toneelspeler, toneelregisseur en schrijver. Soms geeft Speechen.nl oprichter Roeland Schweitzer de training. Hij is ook schrijver en heeft jaren toneelervaring.

  • Twee dagen waarin veel gebeurt. Je krijgt (een groot deel van) je verhaal scherp, je leert om het spannend te vertellen op een manier die bij jou past, zodat je het na afloop van de training ook echt kunt. Dit heb je voor jezelf en de groep bewezen met je slotpresentatie.
  • Maximaal aantal deelnemers 10.
  • Locatie: Ritmeesterfabriek Veenendaal
  • Kosten all in, twee dagen: € 760,- excl 21% btw
    (Zaalhuur, trainer, catering, lunches, studieboek,certificaat)