meer informatie over de tweedaagse training

Storytelling

Het juiste verhaal excellent vertellen

Een enkeling is een geboren verhalenverteller. De meesten moeten het leren. Ook de meest charismatische leiders hebben het gewoon geleerd.

Onze training Storytelling gaat over het ontwikkelen van jouw verhaal of het verhaal van jouw organisatie. Twee dagen lang werken we samen aan dat verhaal en hoe je dat goed kunt presenteren. We gaan luisteren, slijpen, oefenen, repeteren, uitwerken, verbeelden, verbinden, regisseren en ruimtelijke presentatietechnieken inzetten.

Waarom een verhaal?

Een goed verhaal neemt je luisteraar mee. Het prikkelt de verbeeldingskracht, het zorgt ervoor dat je luisteraars met je mee denken. Een verhaal is vergelijkbaar met een reis. Het begint op het punt waar je vertrekt, bijvoorbeeld als je een idee krijgt voor een nieuw product. Je verhaal beschrijft de reis langs de verschillende fasen die daarop volgen. Je verwachtingen. Je pogingen. Dingen die mis gaan. Wat er uiteindelijk lukt. Wat je onderweg leert. Ieder mens is gevoelig voor deze verhalen, omdat we ze allemaal zelf ook meemaken.

Het verhaal van je organisatie

Ook iedere organisatie heeft een verhaal. De geschiedenis, de idealen, de drama’s, de lessen, de moed, de reden van bestaan. In principe sluit dit aan bij jouw persoonlijke verhaal. Daarom werk je er immers met plezier, daarom ben je bij die organisatie betrokken. Een goed vertelde ‘corporate story’ is dan ook een mix van het verhaal van de verteller en van de organisatie.

Storytelling, jouw verhaal

Eerst gaan we vaststellen wat het juiste verhaal is, en vervolgens gaan we dit goed helder krijgen. Compleet en compact. Beeldend. Eerlijk, open en kwetsbaar, want anders werkt het niet. De reis van de held, jouw reis, de reis van je organisatie. Telkens kun je circa tien minuten een deel van je verhaal oefenen.

Waarom doe je wat je doet? Wat wil je echt? Wat is je droom? Dit zijn basisingrediënten voor ieder goed verhaal. We willen het weten. Waarom vertel jij dit verhaal? Waar kom je vandaan? Wat is je weg? Pas als we dit begrijpen, als we jou en je verhaal kunnen plaatsen, willen we met je mee op reis.

Waarom, wat, hoe, waartoe. Vertel het en je verhaal komt al op gang. We leren je technieken om bij je verhaal te komen. Open, associatief, intuïtief.

Storytelling, de regie

Alle professionals repeteren met een regisseur. Zodra je verhaal er is, kunnen we aan de presentatie gaan werken. Hoe klinkt het? Hoe ziet het eruit? Misschien kan de volgorde beter, de spanningsopbouw? Herhalingen hebben soms zin, ritme, klank, articulatie, beweging. We oefenen en slijpen. Tot het fonkelt en knettert en de vonken er van af springen.

Storytelling, je presentatie

Uiteindelijk moet jij het doen. Jij moet straks het verhaal brengen op de podia die je beklimt. Wat heb je nodig om dat goed te kunnen, mentaal, fysiek? Met statuur en allure. Fascinerend en overtuigend. Met de magie van een echt verhaal.

Resultaat

Na afloop van de training heb je delen van je verhaal grondig gerepeteerd en uitgediept. Je hebt deze gepresenteerd in mini-presentaties van circa tien minuten. Deze onderdelen zijn getest en die kun je nu op een mooie manier brengen, beeldend, dramatisch, goed getimed en met een glasheldere boodschap.

Doelgroep

Mensen die regelmatig een presentatie (willen) geven.

  • Ondernemers, teamleiders en managers, voorzitters die regelmatig presenteren.
  • Iedereen die regelmatig op pad gaat met een presentatie.
  • Woordvoerders van organisaties.
  • Mensen met een missie.

Een goede presentatie is goud waard. Orders, relaties, nieuwe klanten, imago, branding, continuïteit, zelfvertrouwen. Resultaat. Zeker als je het verhaal vaker houdt, loont het meer dan de moeite om het verhaal goed uit te werken, hardop te repeteren met een regisseur en het een aantal keren te presenteren.

Voorwaarden voor deelname

Minimaal heb je al een vaag idee over wat je ongeveer wilt vertellen. We gaan samen aan de gang met het hoe, het waarom en het waartoe. We voegen voorbeelden en anekdotes toe en sleutelen met jou aan het geheel tot het klinkt als een klok. Uiteraard werken we ook aan de manier waarop je presenteert. Het is fijn als je al wat ervaring met presenteren hebt.

Trainer Bente Jonker of/en Roeland Schweitzer

De training Storytelling wordt gegeven door Bente Jonker, ervaren trainer, toneelspeler, toneelregisseur en schrijver. Soms geeft Speechen.nl oprichter Roeland Schweitzer de training. Hij is ook schrijver en heeft jaren toneelervaring.

Twee dagen waarin veel gebeurt. Je krijgt (een groot deel van) je verhaal scherp, je leert om het spannend te vertellen op een manier die bij jou past, zodat je het na afloop van de training ook echt kunt. Dit heb je voor jezelf en de groep bewezen met je slotpresentatie.

Maximaal aantal deelnemers 10.

Locatie: Ritmeesterfabriek Veenendaal

Kosten all in, twee dagen: € 760,- excl 21% btw
(Zaalhuur, trainer, catering, lunches, studieboek, certificaat)