Leer beeldend presenteren, want dat is de essentie van story telling.

Story telling

Alles heeft een goed verhaal nodig.

Het is eigenlijk heel simpel. Je moet een goed verhaal hebben. Je moet je verhaal bovendien goed vertellen. Dat kan iedereen prima leren. Dan komt je boodschap over.

Storytelling.

Storytelling.

Een goed verhaal vertellen is je publiek inspireren, meenemen, mee laten leven. Er ontstaat betrokkenheid in de zaal, mensen willen meedoen.
Bingo.

Wat is een goed verhaal?

Een goed verhaal heeft minimaal drie kenmerken:

  • Plaats: huis van grootmoeder.
  • Moment: etenstijd.
  • Gebeurtenis, handeling: de wolf eet roodkapje op.

Deze indeling geldt voor ieder verhaal en niet alleen voor sprookjes. Ga er maar eens op letten.

Zo concreet mogelijk.

Grootmoeder wat heb je grote oren!

We zien het voor ons.
Onschuldig piepstemmetje:

Grootmoeder wat heb je grote tanden.

Ha, wat een mooi opgebouwde spanning.

Ieder goed verhaal zit vol met beeldende details, de details die we ook onthouden. Nou ja, onthouden? Hoe zit het ook al weer met die stenen in de maag? Of is dat een ander sprookje?

Een echt verhaal.

Spannend vertellen is een kunst, die je best kunt leren. Tegelijkertijd kun je het ook al, zolang je je eigen, echte verhalen vertelt. Waarom stond je hart stil of maakte je een sprong van vreugde? Zo concreet mogelijk. Wat heb jij meegemaakt? Details en dan je conclusie: Daarom ga ik dit of dat doen.

Ieder bedrijf heeft een goed verhaal nodig.

Als bedrijf moet je een echte missie hebben. Wij zorgen ervoor dat alle kinderen leren lezen en schrijven. Dat is een duidelijke missie, een doel. Eigenlijk komt iedere missie neer op het willen bijdragen aan deze wereld, met een zo goed mogelijk product of dienst. Roodkapje wilde grootmoeder helpen. Maar de wolf eet hen vervolgens allebei op. En de wolf dan, wat is daar goed aan? Het kwaad hoort ook bij de werkelijkheid. Uiteindelijk komt het goed, dit is een hoopvol sprookje, zoals alle goede sprookjes, speeches en presentaties. De jager schiet de wolf neer en haalt grootmoeder en roodkapje uit de buik van de wolf. Hij stopt de buik vol met stenen. En als de wolf bijkomt en gaat drinken bij een put, rollen de stenen naar voren en valt hij in de put en verdrinkt.

Mijn verhaal?

Op de middelbare school wilde ik presenteren over Bob Dylan, Het bleek dat ik dat heel eng vond. Daarna volgden toneellessen, zanglessen, cabaretoptredens en andere optredens. Zo kwam ik er geleidelijk aan overheen. Toen begreep ik dat ik met mijn ervaring en opgebouwde kennis anderen kon helpen. Dat doe ik nu. Heel graag.

Leer vertellen.

Je hoofd zit al vol verhalen. Iedereen kent honderden verhalen. Het is een kunst om het juiste verhaal op het juiste moment naar boven te halen.Dat kun je leren. Graag wijzen we je / jullie de weg. We oefenen met kleine stapjes, van gemakkelijk naar moeilijk. In een training van een dag halen we in ieder bedrijf het verhaal (wat er al is) naar boven en oefenen we met alle deelnemers om het goed te vertellen. Deze workshop / training geven we in-company.

En we geven een tweedaagse training Story Telling met open inschrijving.