Leer beeldend en echt presenteren

Story telling

Alles heeft een goed verhaal

Het is eigenlijk heel simpel. Als je gaat presenteren heb je een goed verhaal nodig. Je moet je verhaal bovendien goed vertellen. Dan komt je boodschap over.

Training story telling Speechen.nl

Een goed verhaal ziet er ook goed uit.

Een goed verhaal vertellen is je publiek inspireren, meenemen, mee laten leven. Er ontstaat betrokkenheid in de zaal, mensen willen meedoen.
Bingo.

Over alles is een goed verhaal te vertellen. Dat verhaal kun je zoeken en ontwikkelen. Story telling.

Wat is een goed verhaal?

Een goed verhaal heeft in essentie drie kenmerken:

  • Plaats: huis van grootmoeder.
  • Moment: etenstijd.
  • Gebeurtenis, handeling: de wolf eet roodkapje op.

Deze eenheid van tijd, plaats en handeling geldt voor ieder goed verhaal en niet alleen voor sprookjes. Ga er maar eens op letten.

Zo concreet mogelijk.

Grootmoeder wat heb je grote oren!

We zien het voor ons.
Onschuldig piepstemmetje:

Grootmoeder wat heb je grote tanden.

je voelt hoe de dreiging wordt opgebouwd.

Ieder goed verhaal zit vol met beeldende details, de details die we ook onthouden. Nou ja, onthouden? Hoe zit het ook al weer met die stenen in de maag? Of is dat een ander sprookje?

Een echt verhaal.

Spannend vertellen is een kunst, die je kunt leren. Tegelijkertijd kun je het ook al, zolang je je eigen, echte verhalen vertelt. Waarom stond je hart stil of maakte je een sprong van vreugde? Zo concreet mogelijk. Wat heb jij meegemaakt? Details en dan je conclusie: Daarom ga ik dit of dat doen.

Ieder bedrijf heeft een goed verhaal nodig.

Als bedrijf moet je een echte missie hebben. Wij zorgen ervoor dat alle kinderen leren lezen en schrijven. Dat is een duidelijke missie, een doel. Eigenlijk komt iedere missie neer op het willen bijdragen aan deze wereld, met een zo goed mogelijk product of dienst. Roodkapje wilde grootmoeder helpen. Maar de wolf eet hen vervolgens allebei op. En de wolf dan, wat is daar goed aan? Het kwaad hoort ook bij de werkelijkheid. Uiteindelijk komt het goed, dit is een hoopvol sprookje, zoals alle goede sprookjes, speeches en presentaties. De jager schiet de wolf neer en haalt grootmoeder en roodkapje uit de buik van de wolf. Hij stopt de buik vol met stenen. En als de wolf bijkomt en gaat drinken bij een put, rollen de stenen naar voren en valt hij in de put en verdrinkt.

Ons verhaal?

Speechen.nl is gestart door Roeland Schweitzer. Op de middelbare school wilde hij presenteren over Bob Dylan, Het was een nachtmerrie, zo eng vond hij het. Er volgden bandjes, cabaretoptredens, toneellessen, zanglessen, communicatiestudie en wat therapie (want die verlegenheid komt ergens vandaan). Zo kwam Roeland er geleidelijk aan overheen. Toen ontdekte hij dat hij met zijn ervaring en opgebouwde kennis anderen kon helpen. Zo is Speechen.nl begonnen.

Leer vertellen.

Je hoofd zit al vol verhalen. Iedereen kent honderden verhalen. Het is een kunst om het juiste verhaal op het juiste moment naar boven te halen. Dit kun je leren. Graag wijzen we je de weg.

We geven een tweedaagse training Story Telling met open inschrijving.

We geven in company workshops en trainingen Story Telling.