Een dag je stem ontdekken

Stemdag

De dag heet stemtraining en dat is het ook. Toch is stemontdekking ook een goede naam. Hoe werkt je stem? Hoe klink je? Wat kun je er allemaal mee? Je begint het te ontdekken op een Stemdag.

Stemtraining, ontspannend, ontroerend en bevrijdend.

Soms zeggen mensen dat ze hun stem niet mooi vinden, ze kunnen niet zingen, zeggen ze. Maar iedereen kan zingen, want iedereen zingt altijd, ook als je spreekt. Je woorden drijven op jouw melodie. Praten is ook een vorm van zingen, alleen ben je hier niet bewust mee bezig. Van praten naar muziek in je klank is de weg van onbewust naar bewust. Het is de stap van woorden bedenken (in je hoofd) naar gaan luisteren. Het is uiteindelijk zelfs de weg van je hoofd naar je hart.

Een stemdag is een mooie manier om aan je presentatievaardigheid te werken.
Je wordt er expressiever van en je communicatie wordt levendiger.
Je gaat ook beter luisteren.
Het is uitdagend en leuk om te doen. Stemexpressie, stembevrijding, je stem laten klinken.

De ontdekkingstocht naar je stem.

Je begeeft je misschien eerst aan de rand van je comfortzone, omdat het nieuw voor je is om alleen maar klank te maken, zonder woorden, schijnbaar zonder betekenis. Al snel zul je merken dat het ook ontspant en plezier geeft.
Waarom zou je je klank vrij laten stromen? Waarom voelt het zo vreemd, ongepast zelfs? Wat is de rem? Deze vragen duiken telkens op en we onderzoeken ze.

Stemexpressie ontspant enorm, vaak beginnen mensen te geeuwen, een enkeling valt zelfs in slaap. Dat is prima. Soms wordt je er verdrietig van omdat de klank je terugbrengt naar pijnlijke ervaringen uit je verleden. ‘Klinken’ scherpt je auditief vermogen en brengt je dichter bij je hart. Zodra je je klank de ruimte geeft, geef je ook jezelf de ruimte. Het gaat over kwetsbaarheid, moed, emotie en openheid.

Onze stem- en klanktrainingen zijn uitdrukkelijk geen presentatietrainingen, maar een belangrijke aanvulling. Zodra je de moed hebt om je klank vrij te laten stromen, kun je meer vanuit jezelf presenteren. Er komt meer gevoel in je klank en dus ook in je verhaal. Bovendien neemt de helderheid van je stem toe en ga je ook letterlijk duidelijker praten.

Een leven lang mompelen of onduidelijk praten los je overigens niet op met één dag stemtraining. Hiervoor is veel meer oefening nodig. Maar deze stemdag kan wel een belangrijk begin zijn.

  • Je scherpt je communicatieve vaardigheden.
  • Er komt meer gevoel in je stem.
  • Je ontdekt de wonderbaarlijke veelzijdigheid van je klank.

Concreet, wat doen we op een stemdag?

In een kring gaan we staand of zittend experimenteren met pure klank. Onder begeleiding je stem ontdekken. Improviseren aan de hand van geleide oefeningen. Zangervaring is niet nodig en je hoeft ook geen noten te kunnen lezen. Het is uitdrukkelijk geen logopedie en ook geen zangtraining. Je klank de vrijheid geven, laten stromen, jouw muziek, jouw lied, hier gaat het om.

We beginnen met een warming-up. We oefenen daarna met klanksessies, met ritme, met fantasietaal, met klinkers, met medeklinkers en vooral met elkaar. Samen klinken, samen luisteren, samen horen en samen zijn. We klinken naar elkaar, door elkaar en met elkaar. We maken klankreizen en klankbeelden.

Je leert beter luisteren.

Omdat het om je klank gaat, zonder de betekenis van woorden, ga je meer luisteren, in plaats van interpreteren en denken.

Je gaat improviseren.

De klankoefeningen nodigen je uit om direct te reageren. Impulsief, betrokken en levendig. Het gebruik van fantasietaal haalt je uit je denken en leert je om op je stem te gaan vertrouwen.

Je vergroot je stembereik.

Door de aandacht voor je klank leer je om meer met je stem en je klank te doen. Je stem wordt er rijker van, eventuele monotonie wordt iets minder.

Je wordt expressiever.

Door meer met je klank te gaan doen, wordt je verhaal speelser, levendiger, duidelijker ook. De woorden zijn meestal niet het probleem, je beheerst je vak. Maar je zelfvertrouwen, het er mogen zijn, dat is vaak veel kwetsbaarder.

Klinken ontspant en lucht op.

Je stem is een trilling, naar buiten en naar binnen. Je kunt je keel en je lichaam ermee masseren en jezelf en je omgeving ermee raken.
Stemexpressie is een fascinerende weg die je rust geeft en je sterker maakt. Het vraagt moed en het geeft kracht. Zodra je je schroom erkent, gebeurt het.

Ontmoeting met andere klanken.

Stemexpressie gaat over klinken én luisteren. Over wegdromen, over aanwezig zijn en toelaten.
Doordat er anderen zijn, hoor je ook hun klanken. Jouw klank ontmoet andere klanken, De klanken golven door elkaar tot telkens nieuwe beelden.

Door deze vorm van stemtraining ontwikkel je de vrijheid om te klinken wat je wilt, om contact aan te gaan, om je kracht en ontroering te voelen en te laten horen. Zodra je je weerstand loslaat, begint het feest.

Je zelfvertrouwen neemt toe.

Klinken is goed voor je gevoel van eigenwaarde.

  • Je ontwikkelt zelfvertrouwen en identiteit.
  • Je ontmoet jezelf en andere mensen, je medeklinkers.
  • Je gaat luisteren, je wordt geïnspireerd, je klinkt samen.

Opeens klinkt het ook echt samen.
Wat je dan hoort, kan ontroerend mooi zijn.

De kracht van de eenvoud.

Stemexpressie was voor mij een sensationele ontdekking. Gevonden wat ik al zo lang zocht.
Geleerd wat er over te leren valt, een paar jaar lang. Het klinkt zo simpel: laten klinken wat er komt. Aan de andere kant is het nog steeds uitdagend, spannend en onbegrensd.
Het is een wereld waar ik je heel graag naar toe breng.

Stemexpressie heb ik allereerst geleerd van Marius Engelbrecht. Gedurende circa tien jaar heb ik heel veel van hem geleerd. Daarna volgde ik Soul Voice trainingen en een scala aan andere klankworkshops.
Wil je meer, ga naar Marius, warm aanbevolen.
Of lees zijn boek Oerzang, ook warm aanbevolen.
Roeland Schweitzer

Praktische informatie

Locatie: de Ritmeester in Veenendaal. Deze is vlakbij de A 12 en NS-station Veenendaal.
Filegunstige tijden: aanvang 10 uur, einde circa 17.30 uur.
Prijs: €100,- ecxl. btw per persoon inclusief lunch, koffie en thee.
Omdat samen klinken leuker is kun je een gast meenemen voor de halve prijs, € 50 excl. btw
Kleding: losse kleren, op sokken of blote voeten.

Deze training is ook in-company mogelijk.