meer informatie over de driedaagse training

Spreekangst wordt stemkracht

In drie dagen leer je goed, vrij en zelfs met plezier presenteren.

In een veelzijdig programma oefen je zelf voortdurend aspecten van presenteren. Het gaat onder meer om rustig, ontspannen, dynamisch, improviserend, voorbereid, ruimtelijk, samen, interactief, levendig en met plezier presenteren.
We besteden ruim aandacht aan de emotionele kant van presenteren. Wat helpt om net zo vrij te praten als thuis? Spreekangst, waar komt het vandaan? Plankenkoorts?

Hoe krijg je je verhaal losser, levendiger? Onze stemexpressie-oefeningen helpen je hierbij stap voor stap.

Je leert je eigen verhaal te vertellen, je leert ermee spelen en je leert op jezelf te vertrouwen. Techniek, inhoud, structuur, lichaamstaal, stemgebruik, alles komt aan bod.

In de loop van deze drie dagen durf je steeds meer. Door de vele verschillende invalshoeken vind je je eigen weg. Mooi en overtuigend.

Na de training kun je bovengemiddeld presenteren en kun je overweg met het restant aan spreekangst dat je niet meer in de weg zit.

Waarom drie dagen?

Drie dagen is, heel simpel, net een dag extra om nieuwe patronen te oefenen. Iedere oefening brengt meer ervaring, begrip en diepgang.

Stemexpressie brengt je bij jezelf.

De oefeningen met stem en klank vormen een belangrijke dimensie van de training. Ze zorgen ervoor dat je jezelf steeds beter durft te laten horen. Tegelijkertijd leer je hierdoor om beter te luisteren en meer aanwezig te zijn. Hierdoor groeit je plezier in het contact met anderen. Spreekangst wordt geleidelijk aan trots, moed en plezier om jezelf wél te laten horen.

Stemexpressie was voor Roeland Schweitzer ooit de openbaring in zijn eigen zoektocht. Het is een prachtige benadering en een krachtig instrument, vreemd eerst én heel bevrijdend. Je ontdekt de kracht van je stem en hoeveel plezier het geeft om je stem echt te gaan gebruiken.

Systemisch bewustzijn vergroot je begrip

In de loop van de driedaagse training onderzoeken we ook het systeem dat achter je spreekangst zit. Waar komt het vandaan? Je plaats en rol in het gezin vroeger bepalen in belangrijke mate je gedrag nu. Door dit te begrijpen en te herkennen kun je je ontwikkelen tot een completer mens, meer jezelf met meer zelfvertrouwen.

De inzet van stemexpressie en elementen uit systemische opstellingen maken de trainingen ontroerend, onderscheidend en fundamenteel.

Als je blijft oefenen, dan wordt spreekangst stemkracht.

Tijdens de driedaagse training oefen je in kleine stapjes van relatief gemakkelijk naar steeds completer. Je leert alert en constructief communiceren. Je vermogen tot improviseren neemt flink toe en je ontdekt wanneer communicatie werkt. Uiteraard geldt dit ook voor je eigen communicatie en je presentaties. Plankenkoorts wordt meteen aangepakt, want je oefent zelf voortdurend in een prachtige zaal met een flink podium.

We besteden veel tijd om de noodzakelijke rust in je presentatie te krijgen. Er is gelegenheid om je eigen presentatie meerdere keren te oefenen en te verbeteren.

Programma

Dag 1:Werken aan rust in jezelf en in je presentatie. Leren presenteren vanuit natuurlijk leiderschap. Basisbeginselen presenteren: houding, lichaamstaal, handen, ademhaling, stemgebruik, omgaan met de zaal, het veilig en vertrouwd maken zodat je publiek kan gaan luisteren. De eerste stappen over het bereiken van interactie. Na afloop krijg je het handboek ‘Presenteren is een feest’.
Dag 2:Werken aan beweging in je presentatie, want je neemt uw publiek mee ergens naar toe. Fysiek: lopen, plaats op het podium, lichaamstaal, bewegend stemgebruik, interactief presenteren, presentatiemodellen, begin en slot van je presentatie. Inhoudelijk, beeldend presenteren. Onderzoek: wat werkt en wat niet. Ruimte voor eigen presentaties.
Dag 3:Samenwerken met je publiek, want goed presenteren is samenwerken. Informatie delen ipv zenden, interactie. balans, het Sprankmodel voor communicatie. Door de combinatie van voortdurend zelf presenteren, de feedback hierover, gecombineerd met de gesprekken en oefeningen over communicatie, ontwikkel je nieuwe inzichten over communiceren en je eigen bijdrage hierin.

De voordelen

  • Kleine groep: maximaal acht deelnemers, minimaal drie.
  • Filegunstige tijden: aanvang 10 uur, einde circa 18 uur.
  • Prijs is inclusief zaalhuur, cursusboek , lunches, koffie en thee.

Praktische informatie