Zeven lessen

Speechen als Obama

Hij kan het meesterlijk, Obama. Zijn speeches zijn een belangrijke bouwsteen van zijn succes. Hoe doet hij het? Collega Huib Hudig gaf er een training over. Speechen zoals Obama. NRC schreef er over. Een paar lessen:

Mijn punt is welkom.25Speechen als Obama
  1. Zorg dat je op een rustige, energieke manier opkomt.
  2. Hou het kort en krachtig.
  3. Sta stil terwijl je praat.
  4. Blijf in contact met de zaal, vanaf de eerste seconde.
  5. Gebruik contrasten, tegenstellingen en herhalingen.
  6. Wees concreet, met details, zodat je verhaal gaat leven.
  7. Er moet wat te zien zijn. Maak je optreden levendiger, met grotere gebaren en net iets luidere stem.

Ja, presenteren is én authentiek zijn én het toneelstuk optimaal spelen!  Nog meer over de speeches van Obama:

  1. Herhaling (Yes we can).
  2. Timing en ritme. Obama kan versnellen en vertragen. soms neemt hij prachtig de tijd om zijn woorden te laten landen. Een kwestie van luisteren naar wat je zelf zegt. Klopt het, zeg ik het ‘loud en clear’.
  3. Zorgvuldig, genuanceerd, bewust, beheerst.

Het filmpje over de aankomst van Obama zegt veel. De manier waarop hij de vliegtuigtrap afloopt, de zorgvuldige wijze waarop hij met het ontvangstcomité waaronder minister Timmermans praat. Even persoonlijk contact, menselijke warmte, betrokkenheid. Leiderschap!

Zijn toon is veranderd in de jaren. Van het haast zangerige, hypnotiserende, jongensachtige uit zijn eerste campagnes naar strakker en afgemetener. Dat krijg je als je moe bent. Geen woord te veel. En hij is inmiddels doordrongen van de beperkte mogelijkheden die hij heeft om dingen op een goede manier te realiseren. Dát hóór je ook. De problemen met de gun-lobby, Syrië, Guantanamo Bay. En dan toch opgewekt blijven, inspirerend.

Voor mij is zijn grote verdienste vooral zijn constante, levendige, menselijke, integere en sociale gezicht. Wat een voorbeeld.

Hartelijke groet,

Roeland Schweitzer

Meer over dienend leiderschap