Ruim baan voor je poëzie

Presenteren vanuit perspectief

Lezend heb ik me
de adem ingehouden
laten meenemen
Wim Aalbers

Deze haiku (drie regels met vijf, zeven en weer vijf lettergrepen) maakt nieuwsgierig en nodigt uit. Wat las Wim? Dat wil ik ook (proberen).

Zeggen wat je moet
Zwijgen als het er toe doet
Beide boodschappen

Haiku van Marc Philippart over taal. Een verbindende conclusie, de stilte evengoed als de woorden.

Enige tijd geleden nodigde ik u uit om een haiku in te sturen om zo met mij een kleine ode te brengen aan mijn overleden leraar en haiku dichter Jac Vroemen.
Waarom een presentatie beginnen met een haiku, of een gedicht, of een betekenisvol verhaal?
Met zo’n poëtisch begin verruim je het perspectief, het kader van je presentatie. In die eerste seconden reik je al thema’s aan, zoals hier de kracht en de schoonheid van taal.

Dank voor zoveel moois:
de voorbeelden, het plezier
maken de taal levend.

Rosa Olaerts pleit tevens voor concrete, tastbare, vreugdevolle ervaringen. Ja, daar is het leven ook vol van. Klassiek: eenheid van tijd, plaats en handeling. Oftewel op een bepaalde plek gebeurt iets. Je ziet voor je. Beeldend presenteren, anders onthouden we niets.

Elle-Marie, tja…
Wat ben je soms ondeugend
soms altijd de liefste.

De liefde en het plezier spat uit deze haiku van Kees Hansen over zijn dochtertje, ook al is het 5,7,6, de mooie tegenstelling, de omdraaiing aan het einde.

Sommige mensen presenteren fantastisch, vanuit hun hart en hun lijf, betrokken, enthousiast, en ze donderjagen met de regels. Anderen houden zich perfect aan de regels en het klinkt en stroomt voor geen meter. Waar gaat het om?

Zachte volle maan
licht in natte akkervoor
wandelt met ons mee

Meer haiku.

Haiku is bewust zijn zei Jac in zijn laatste tweet over haiku..

Een steen van de grond
water aan de onderkant
verdampt in mijn hand