Zo presenteer je succesvoller en met meer plezier.

Presenteren vanuit je hart.

Presenteren vanuit je hart, dat is heel letterlijk je hart mee laten klinken in je verhaal. En dat werkt fantastisch, want we houden helemaal niet van koele, rationele verhalen, uitgekookt, perfect strategisch doordacht. We houden van verhalen vol passie, emotie, liefde, warmte en de menselijke maat. Daarom hoeft een presentatie technisch helemaal niet perfect te zijn.
Zoals een kindertekening ontroert, zo kan ook een presentatie uit je hart wonderlijk mooi uitpakken.

Hou je presentatie kort en krachtig. Dat lukt vanuit je hart.

Het draait om een paar kernvragen.
Wat wil je zeggen? Dit is je kernboodschap.
Waarom wil je dit zeggen? Dit is je motief.

Presenteren vanuit je hart maakt de wereld mooier.

Als je het wat en waarom meteen duidelijk over het voetlicht brengt, dan gaat het al heel goed met je presentatie. Je publiek begrijpt je en weet wat je wilt. Ze geloven je ook.
Mits je bij jezelf blijft, ‘geaard’ zeggen ze in de toneelwereld. Met je voeten en beide benen op de grond.  Mits je telkens opnieuw naar binnen gaat, naar je eigen gevoel en je je hart blijft volgen.

Hoezo de kwartaalcijfers vanuit je hart presenteren?

Stel, je verkoopt stofzuigers, of gasturbines, wat moet je dan met presenteren vanuit je hart? Of je presenteert de kwartaalcijfers? Daar heb je je hart niet bij nodig, toch?

Realiseer je dat je publiek pas in beweging komt, als jij bewogen bent. Je bereikt pas iets met je presentatie als je je publiek raakt. Dit doe je met verhalen uit je hart, over je pijn en je lessen, over je vreugde en waar je blij van wordt. Dit geldt voor iedere presentatie en daarom zijn zo ontzettend vel presentaties (van de kwartaalcijfers) saai en resultaatloos. Organisaties waar geld de enige rel;evante factor is, die gaan vroeger of later onderuit.

In essentie hebben we het nog steeds koud en zoeken we elkaar. Presenteer vanuit de wens om de ander te helpen. Echt helpen, niet beroven. Dat is een balans, een win-win. Neem de ander mee op jouw reis. Samen reizen is samen delen.

Hoe leer je presenteren vanuit je hart?

Sommige dingen vinden we mooi, leuk, lekker. Andere dingen zijn dus blijkbaar minder mooi, leuk en lekker. Mooi en lelijk horen bij elkaar als yin en yang. Mooi kan niet bestaan zonder lelijk, het een is een voorwaarde voor het ander. Dit geldt ook voor pijn en vreugde. Natuurlijk wil je je luisteraars plezier bieden. Deel dan eerst je pijn. We begrijpen je vreugde daarna beter.

Op een training was een stralende vrouw, met een maagverkleining. Eindelijk zag ze er weer gewoon, gezond uit. Haar vreugde over haar herwonnen zelfvertrouwen kreeg diepte toen ze het verhaal over haar obesitas vertelde. Met tranen in haar ogen, ook bij ons luisteraars, en direct erachteraan een lach. Nu danste ze weer.

Presenteren vanuit je hart is luisteren, naar jezelf, naar wat er is, aanwezig zijn, voelen wat je beweegt, wat je raakt en daar over vertellen.

Eigenlijk gaan al onze trainingen hierover: communiceren vanuit je hart, met zachte ogen.

Wat gij wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander.

Wat gij wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander. Probeer maar. Niet zo maar, roekeloos, al je juwelen over de schutting kieperen in de ijdele hoop op waardering, maar met al je zorg en liefde, vanuit je hart. Zorgvuldig geven zoals jij graag wilt ontvangen.

Presenteren vanuit je hart is kwetsbaar. En het is plezier.

Presenteren vanuit je hart gaat dus niet over alles weggeven, maar, bewust van je speelruimte, geven wat je op dat moment kunt bijdragen. Als je jezelf tekort doet, houdt het op. Als je leegloopt, houdt het op. Daar heeft niemand iets aan. Less is maar al te vaak more. Liefdevol, dat betekent ook: goed gedoseerd.

Kwetsbaar en ontwapenend

De weg naar je hart is ook kwetsbaar. Toegeven dat ik fouten maak. Ja, ik hou het maar even bij mezelf. Hoe ik soms worstel met ijdelheid, begeerte, gemakzucht.. Mijn ontroering toelaten, mijn tranen laten zien, zodat ik mijn bloemen van geluk weer water geef.

Concreet

Je hart laten spreken, bereik je door met zachte ogen te kijken, door buiten te wandelen, alleen of met je dierbaren, met je telefoon uit, door te zingen, door even te gaan spelen, door de vreugde toe te laten, door te dansen. Door dankbaar te zijn en je over te geven aan wat er spontaan gebeurt. als je hierov gaat vertellen, de vonk van het leven, dan kom ik luisteren.

Succes.
Roeland Schweitzer

Reis zonder landkaart
Van je hoofd naar je hart.