Zo presenteer je succesvoller en met meer plezier.

Presenteren vanuit je hart.Presenteren vanuit je hart is heel letterlijk je hart mee laten klinken in je verhaal. En dat werkt fantastisch, want we houden helemaal niet van koele, rationele verhalen, uitgekookt, perfect strategisch doordacht. We houden van verhalen vol passie, emotie, liefde, warmte en de menselijke maat. Daarom hoeft een presentatie technisch helemaal niet perfect te zijn.
Zoals een kindertekening ontroert, zo kan ook een presentatie uit je hart wonderlijk mooi uitpakken.

Hou je presentatie kort en krachtig. Dat lukt vanuit je hart.

Het draait om twee kernvragen.
Wat wil je zeggen? Dit is je kernboodschap.
Waarom wil je dit zeggen? Dit is je motief.

Als je deze twee zaken meteen goed over het voetlicht brengt, dan gaat het al heel goed. Je publiek begrijpt je en weet wat je wilt. Ze geloven je ook.
Mits je bij jezelf blijft, ‘geaard’ zeggen ze in de toneelwereld. Met je voeten en beide benen op de grond.  Mits je telkens opnieuw naar binnen gaat, naar je eigen gevoel en je je hart blijft volgen.

Shell werkt aan warmte en verbinding.

Stel, je verkoopt stofzuigers, of gasturbines, wat moet je dan met presenteren vanuit je hart? Of de kwartaalcijfers? Daar heb je je hart niet bij nodig, toch?

Realiseer je dat je publiek pas in beweging komt, als jij bewogen bent. Je moet je publiek raken. Dit doe je met verhalen, over je pijn en je lessen. Het geldt net zo goed voor de Shells van deze wereld.

In essentie hebben we het nog steeds koud en zoeken we elkaar. Shell brengt warmte en verbinding. Presenteer vanuit de wens om de ander te helpen. Echt helpen, niet beroven. Dat is een balans, een win-win. Neem de ander mee op jouw reis. Samen reizen is samen delen.

Hoe leer je presenteren vanuit je hart?

Sommige dingen vinden we mooi, leuk, lekker. Andere dingen zijn dus blijkbaar minder mooi, leuk en lekker. Mooi en lelijk horen bij elkaar als yin en yang. Mooi kan niet bestaan zonder lelijk, het een is een voorwaarde voor het ander. Dit geldt ook voor pijn en vreugde. Natuurlijk wil je je luisteraars plezier bieden. Deel dan eerst je pijn. We begrijpen je vreugde daarna beter.

Op een training was een stralende vrouw, met een maagverkleining. Eindelijk zag ze er weer gewoon, gezond uit. Haar vreugde over haar herwonnen zelfvertrouwen kreeg diepte toen ze het verhaal over haar obesitas vertelde. Met tranen in haar ogen een direct erachteraan een lach. Nu danste ze weer.

Presenteren vanuit je hart is luisteren, naar jezelf, naar wat er is, aanwezig zijn, voelen wat je beweegt, wat je raakt en daar over vertellen.

Eigenlijk gaan al onze trainingen hierover: communiceren vanuit je hart, met zachte ogen.

Wat gij wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander.

Wat gij wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander. Probeer maar. Niet zo maar, roekeloos, al je juwelen in een bodemloze put storten, maar met al je zorg en liefde, vanuit je hart. Geven zoals jij wilt ontvangen.

Presenteren vanuit je hart gaat dus niet over alles weggeven, maar zorgvuldig geven wat je te bieden hebt .Als je jezelf tekort doet, houdt het op. Daar heeft niemand iets aan.

Kwetsbaar en ontwapenend

De weg naar je hart is ook kwetsbaar. Toegeven dat ik fouten maak. Ja, ik hou het maar even bij mezelf. Mijn ontroering toelaten, waar ik mijn bloemen van geluk weer water geef.

Concreet

Je hart laten spreken, bereik je door met zachte ogen te kijken, door buiten te wandelen met je telefoon uit, door te zingen, door even te gaan spelen, door de vreugde toe te laten, door te dansen. Door dankbaar te zijn en toe te laten wat er dan gebeurt en hier over te vertellen.

Succes.

Reis zonder landkaart
Van je hoofd naar je hart.