Wil je een mooie uitnodiging?

Presenteren is uitnodigen

Wolkenschaduwen
vluchten over de velden
de wind achterna

Mark Couprie nodigde mij uit om ‘uitnodigen’ toe te voegen aan het lijstje van succesvolle manieren van communicatie. Helemaal mee eens Mark, dat heb ik gedaan. Kijk, verbeterd lijstje.
Mark noemde als voorbeeld de beroemdste spreker uit onze westerse geschiedenis, Jezus. Hoe vaak staat er niet in de bijbel dat Jezus een menigte toesprak? De meeste mensen konden nog niet lezen of schrijven, er was nog geen drukkunst, radio, televisie, of internet. Goede sprekers waren alles en Jezus is het meest dramatische voorbeeld, zeer charismatisch, uitdagend en inderdaad uitnodigend, leraar tot op de dag van vandaag.

Conflictbeheersing
de andere wang bieden
als die er nog is

Van Jezus naar Jac Vroemen, ook een belangrijke leraar van mij. Hij is afgelopen vrijdag, 21 november 2014, overleden. Van 1972 tot 1975 zat ik op de School voor de Journalistiek in Utrecht. Jac, antropoloog, leerde ons korte verhalen schrijven. Later op de Heuvelrug vond ik hem terug, als leraar, verhalenverteller en vooral haiku-dichter. ‘Haiku is werken aan bewustzijn.’ Het was de laatste tweet van de @dehaikuman

Een portret van Jac uit 2011.

Was dat een engel
die lichtflits over de tuin
iemand sloot het raam

Haiku van
Jac Vroemen
1936 – 2014

Uitnodiging:

Ontdek hoe: haiku
in de greep van klare taal
eerst: vijf, zeven, vijf

 

Volgende keer jouw haiku in deze nieuwsbrief?
Graag. Welkom. Stuur je haiku naar roeland@speechen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *