Oefenen, trainen, oefenen.

15 presentatietips

Een goede presentatie vraagt een goede voorbereiding. Van je verhaal, van jezelf, van de zaal, van de techniek. Check, check, dubbelcheck.

1 Ga een kwartiertje buiten wandelen en denk goed na over de kernboodschap. Wat wil je dat mensen onthouden en gaan doen?

2 Maak een mindmap van je presentatie.

3 Het eenvoudigste presentatiemodel is: Kernboodschap, uitleg, kernboodschap.
Let op: de kernboodschap is niet het onderwerp (bijvoorbeeld voetbal), maar wat je wil zeggen en wat je publiek moet onthouden.

4 Oefen hardop, bij voorkeur aan de keukentafel. Bouw het op van klein naar groter.

5 Ga voor je presentatie lekker sporten of een flinke wandeling maken. Dat ontspant. Doe een warming-up voor je lichaam en vooral ook voor je stem, ga bijvoorbeeld flink zingen.

6 Maak het op alle mogelijke manieren veilig en vertrouwd voor jezelf. Wen aan de zaal, zorg dat het er aangenaam is. Verwelkom je gasten, maak het zo plezierig mogelijk, voor iedereen.

7 Ga stevig staan, goed rechtop, het liefst in het midden, zodat je de aanwezigen goed kunt zien.

8 Blijf even stil, dan wordt de zaal rustig en kun je beginnen.

9 Begin met een pareltje, een ijsbreker, een kleine anekdote, een gedicht. Waarom? Dat ontspant, maakt het menselijk en meteen al minder saai.

10 Houd je verhaal dichtbij jezelf. Wat je ervan vindt, hoe je erover denkt. Je eigen gevoel. Nee, dat geldt niet voor een politiewoordvoerder 😉 Dat is een zeer ervaren, goed getrainde professional.

11 Stel veel vragen aan je publiek. Wat vinden zij? Wat is hun ervaring? Begrijpt men wat je zegt?

12  Ga een keer naar een presentatietraining. Dan oefen je, ontdek  je en begrijp je hoe het werkt: presenteren. Na een training kunt je gegarandeerd bovengemiddeld goed presenteren.

13 Wees heel terughoudend in het gebruik van powerpoint.

14 Bestel het handboek ‘Presenteren is een feest’. De investering heb je na een uurtje lezen al terugverdiend. Duizenden lezers gingen je voor.

15 Benoem altijd het waarom van je verhaal!

Vergelijk jezelf niet meteen met de betere sprekers op deze aarde. Zwemmen leer je in het pierenbadje, daarna mag je in het diepe en het duurt nog even voordat je het Kanaal over kunt zwemmen. Alle professionals repeteren voortdurend.