Leer een verbindend vak.

Opleiding tot presentatietrainer

In het najaar van 2017 geven we een 6 daagse opleiding tot presentatietrainer / presentatiecoach.

De opleiding zit nog niet vol, er zijn wel voldoende deelnemers, dus het gaat door.

Wat ga je leren?

Allereerst: Hoe geef je een effectieve training? Wat is er nodig voor een goede training?
Specifiek: Hoe geef je een goede presentatietraining? Van een uur tot drie dagen. Hoe coach je een spreker?
Je leert theatertechnieken en stemtechnieken, je leert storytelling en ontspanningstechnieken.
Je leert feedback geven en je ontwikkelt gevoel voor timing. Een training geven is ook een kwestie van zorgen voor de juiste energie op het juiste moment. Je leert de dynamiek van een training begrijpen en je eigen rol hierin. Je leert om het geheel de goede kant op te sturen. Soms door gas te geven, soms door los te laten. Je ontwikkelt zelfvertrouwen en repertoire.

Na afloop kun je zelfstandig trainingen presenteren geven en mensen coachen met hun presentaties.

Het programma kent de volgende onderdelen.

 • Inleiding.
 • Trainingsfases, opbouw training
 • Leermodellen en leertechnieken
 • Communicatietheorie en praktijk
 • Feedback methoden
 • Theaterregels
 • Story telling
 • Onderzoek: wat is een goede presentatie?
 • Ademhaling
 • Beweging
 • Werken met stilte
 • Sprankmodel voor communicatie
 • Stemexpressie
 • Systeemopstellingen
 • Doornemen van een presentatietraining, oefenen van het lesprogramma
 • Omgaan met eigen blokkades en schaduwkanten, projectie
 • Integriteit, ethiek en beroepscode
 • Je training in de markt zetten
 • Afronding

Deze onderdelen komen in de loop van de 6 dagen in verschillende vormen op verschillende momenten aan bod.

Data

 1. 21 september
 2. 12 oktober
 3. 9 november
 4. 16 november
 5. 7 december
 6. 14 december

Investering € 1800,- excl 21% btw
Dit is inclusief 2 trainers, zaalhuur, studiemateriaal en catering.

Locatie Ritmeesterfabriek Veenendaal

Wat kun je na deze opleiding tot presentatietrainer?

Je hebt alles in huis om zelfstandig presentatietrainingen te geven, binnen een bedrijf of organisatie, of in een eigen praktijk voor presentatiecoaching. Je hebt je ontwikkeld tot een hoogwaardige professional met een unieke expertise. De jaren na deze opleiding moet je vlieguren maken en middels intervisie en supervisie je bekwaamheid uitbouwen tot wijsheid en doorzicht.

Hoe zijn je kansen op de markt?

Er zijn twee richtingen mogelijk

In loondienst bij een grote organisatie met eigen trainers, die hun sleutelmedewerkers ook helpen met hun speeches en optredens. Dit zijn ministeries en een paar andere overheden, de grote multinationals, omroepen enzovoorts., kortom bedrijven met communicatieadviseurs en afdelingen

Presentatietrainer met een eigen praktijk. Of je dit kunt hangt allereerst af van je ondernemerskwaliteiten, maar de markt voor presentatietrainingen is groot. Een derde van alle werkenden volgt minstens één keer een presentatietraining, lazen wij ooit in Management Team. Dat zijn zo’n 50.000 mensen per jaar. Dit betekent dat er pakweg 5000 van deze trainingen per jaar worden gegeven.
Presenteren wordt steeds belangrijker. Iedereen die een idee heeft moet dat tegenwoordig ook presenteren. Op trainingensite Springest worden ruim 800 verschillende presentatietrainingen aangeboden. Er is dus ook al een enorm aanbod. Maar voor iedereen die er enthousiast voor gaat, die het ook echt kan en die zichzelf de tijd gunt om te bouwen, ja voor al deze vakmensen is er ook een plek op deze markt.

Nog een ander cijfer over de markt: 95 % start zijn of haar carrière met spreekangst.

Waarom geven wij deze opleiding tot presentatietrainer?

Onze missie is om iedereen te leren presenteren en om iedereen een stem te geven. Goed voor de deelnemers en goed voor de wereld. Roeland Schweitzer begon in 2003 met zijn presentatietrainingen en hij heeft inmiddels duizenden mensen een weg gewezen naar goed presenteren. Hij vindt het tijd om de opgedane vaardigheid over te dragen. Dat heeft hij inmiddels al gedaan aan twee co-trainers: Bente Jonker en Majlis Schweitzer. Samen met zijn dochter Majlis gaat Roeland deze trainersopleiding geven.

Voor wie is deze training bestemd?

Ervaren presentatoren en sprekers, coaches, trainers in andere disciplines, mensen met een didactische of pedagogische achtergrond, HR medewerkers, toneelspelers, maar voel je vrij ook met een andere achtergrond om het gesprek met ons hierover aan te gaan.

Voorwaarden voor deelname:

Ervaring met communicatie ligt voor de hand. Ervaring met het werken met groepen, podiumervaring, toneelachtergrond, muziek, zang, opleiding tot leraar, psychologiestudie, journalistiek, pedagogiek, HRM, hypnotherapie, het zijn allemaal mogelijke invalshoeken voor deze opleiding. Het niveau schatten wij in op HBO +, waarbij die plus staat voor een aantal jaren ervaring.
In een gesprek bekijken we graag samen met jou of deze opleiding bij jou past en andersom of jij bij deze opleiding past.

Inschrijven?

Welkom. Inschrijven is mogelijk na het intake-gesprek. We nodigen je graag uit voor deze wederzijdse kennismaking. Hiervoor kun je je opgeven via een mail naar roeland@speechen.nl. Wil je in deze mail alvast toelichten waarom je aan deze opleiding wilt deel nemen. Na je mail krijg je een bevestiging en maken we een afspraak voor het gesprek.

Opgeven is mogelijk tot 1 september.

Heb je vragen over deze opleiding, bel of mail gerust: 0343 452844