Mini-cursus online presenteren

Zorg je dat je online presentatie echt een belevenis is

Deze gratis cursus online presenteren is voor jou. Omdat presenteren van achter een scherm extra uitdagend is.

Of je nu online een presentatie wil geven, les geeft of traint. Je mist een deel van jouw waarneming en daarmee de vele subtiele signalen van je publiek.

Minder info, meer inspanning

Online presenteren is presenteren met maar de helft van de informatie. Deze cursus online presenteren helpt je om ondanks dat een presentatie te geven waarbij je publiek aan je lippen hangt. Geen cursus met technisch advies, maar tips die gaan over jouw aanpak. Of je nu presenteert via Zoom, Meet, Teams of een ander programma.

Voor één-op-één coaching bij online presenteren kun je kiezen voor presentatiecoaching. Online presenteren is ook onderdeel van onze 3 daagse training presenteren.

Cursus Online presenteren deel 1:
Zorg dat deelnemers zich veilig en gezien voelen

De basis van een goede (online) presentatie is dat het voor je publiek ook veilig voelt. Dat mensen zich gezien voelen. Hoe kun je hier als spreker voor zorgen?

Drie voorwaarden:

  • Mensen voelen zich welkom
  • Verwachtingen zijn helder
  • Jezelf inbrengen

Mensen online welkom heten

De eerste stap is om bij jezelf in te checken voordat je je meet opstart. Je kunt vervolgens je publiek welkom zodra ze deelnemen aan de meeting, geef ze ondertussen vast een opdracht om te doen terwijl je op de anderen wacht. Geef je publiek even de de tijd om te landen en help ze op weg met de techniek waar nodig.

Verwachtingen zijn helder

Geef een kader waarbinnen contact mogelijk is tijdens je presentatie (bijvoorbeeld door het gebruik van de chat). Zorg dat je weet wat je publiek komt halen én dat zij dat weten.

Durf jezelf in te brengen

Het wordt veilig en vertrouwd als je publiek weet wie jij bent. En waarom ze naar je mogen luisteren. Durf in het licht te gaan staan.

Cursus Online presenteren deel 2:
Energie houden in je online presentatie

Hoe zorg je ervoor dat er voldoende energie is bij jou en je publiek?

3 belangrijke elementen

  • Laat je publiek bewegen
  • Afwisseling
  • Eigen energie

Laat je publiek bewegen

Zorg voor ruimte voor beweging. Kies iets dat past bij jouw presentatie en de setting. De keuze is natuurlijk enorm, het maakt eigenlijk niet uit wat je kiest. Laat mensen iets halen, kniebuigingen maken, een rondje draaien. Je houdt hiermee de energie hoog, mensen gaat het onthouden, mensen kunnen langer luisteren en de focus gaat omhoog.

Afwisseling in verschillende vormen

Hoe interactiever je het kunt maken, hoe meer betrokkenheid. Wissel verschillende vormen af: zenden & vragen. Open vragen stellen is vaak lastig te organiseren, maar denk ook aan een poll en ja/nee vragen. Antwoord geven kan op een creatieve manier.

Zorg voor je eigen energie

Vergeet niet goed voor jezelf te zorgen. Zorg vooraf voor voldoende energie, maar blijf ook alert tijdens de presentatie. Zet deelnemers ook zelf aan het werk met een oefening, zodat je even kunt inchecken bij jezelf tijdens je presentatie.

Cursus Online presenteren deel 3
Zorg je dat je publiek gefocust blijft

Zorg je zorgt voor optimale focus en waarom dat zo belangrijk is.Drie technieken die zorgen dat je publiek aan je lippen hangt.

  • Houd de kijker nieuwsgierig
  • Upload- en downloadtijd
  • Zorg voor afwisseling

Houd de kijker nieuwsgierig

Naast aanhaken bij de verwachting is het ook van belang om niet direct alles weg te geven. Bewaar een deel van de informatie voor later en benoem dat ook. Ook met het inzetten van storytelling zorg je dat je kijker nieuwsgierig blijft.

Upload- en downloadtijd

Met jouw presentatie ben je al het ware informatie aan het uploaden in het brein van je kijker. Er is maar beperkte opslagruimte vrij. Daarna heeft de kijker tijd nodig om te gaan downloaden, tijd om deze info te verwerken. Als je maar beperkte tijd hebt, is dat best een uitdaging. Less is more. Dit betekent content schrappen dus.

Verwerken gaat makkelijker als een groot deel van de info al bekend is. Bij voorkeur is de verhouding 70% al bekende informatie en maar 30% nieuwe informatie. Hoe geeft je downloadtijd? Micro-pauze of een echte pauze, even iets opschrijven zijn dingen die je publiek helpt bij het downloaden.

Zorg voor afwisseling

Afwisseling zorgt ervoor dat een kijker in- en uit- kan zoomen, de kijker kan erbij blijven. Kijk hoe je voldoende afwisseling kunt organiseren, maar kies alleen voor een tool als die echt van toevoegde waarde is.

Cursus Online presenteren
Ultieme bonustip(s)

 

Online presenteren – Samen oefenen en aanscherpen

Het is ook mogelijk om je online verhaal op te bouwen of aan te scherpen met een ervaren presentatiecoach.

Uiteraard ben je ook van harte welkom om deel te nemen aan een presentatietraining van Speechen.nl.