Wie hield het beste tv-interview van 2020?

De prijs voor het beste televisie-interview van het jaar gaat in 2020 mogelijk naar Thijs van den Brink, Adriaan van Dis of Eva Jinek. Zij horen bij de tien kanshebbers voor de Sonja Barend Award 2020, de vakprijs voor het beste tv-interview van het afgelopen seizoen. We kunnen zeker ook iets leren van deze nominaties.

Wat maakt hun genomineerde interviews zo goed?

Neem Tijs van den Brink bijvoorbeeld in zijn interview met Theo Maassen over het geloof. Het gesprek is open, eerlijk en echt. Twee mannen die ergens voor staan, maar bereid zijn met elkaar het onderzoek aan te gaan. Over waar het werkelijk om gaat. Ze brengen zichzelf volledig in in deze ontmoeting. Ze houden niets achter. En dat is iets dat je ook terugziet bij de andere interviews. Mensen die zichzelf laten zien.

Overeenkomsten interview en presentatie

De grap is dat wat een interview goed maakt, vaak een presentatie ook goed maakt. We zijn zo geneigd om het mooie plaatje te presenteren. Vanuit schaamte of angst. Maar op die manier houden we het ook kleurloos.

Het gesprek of de presentatie krijgt juist betekenis zodra we onszelf durven laten zien. Onszelf in durven brengen. Het persoonlijk durven te maken. Voorbij de schone schijn oprecht het onderzoek aangaan met het publiek.

Een fijne bijkomstigheid. Ga je meteen met de billen bloot, dan kan het nooit meer veel enger worden. Zo valt de angst ook meteen van je af.

Toepassen bij presenteren

Dus mag jij binnenkort een presentatie geven? Ga dan vooral op zoek naar hoe je verhaal óók over jou gaat. Wat is jouw mening, jouw gevoel of jouw angst?

Is dat een stap te ver? Begin dan in ieder geval met een klein persoonlijk verhaaltje, bijvoorbeeld over je reis daar naartoe. Wij noemen dat ook wel een pareltje. Iets kleins dat een beetje glans geeft aan je verhaal. Het is ook meteen een ijsbrekertje. Voor jou en je publiek.

Hieronder een aantal van de genomineerde interviews.

Complete interview: Theo Maassen met Theo Maassen