Goed presenteren is samen gaan spelen

Dit is wel een hele leuke: goed presenteren is samen spelen. Lekker provocerend kantje ook. Beetje duwen en trekken. Hoezo samen spelen? Is samenwerken niet beter?
Samenwerken, fantastisch moet u zeker doen, maar goed presenteren blijft vooral samen spelen. Waarom?

Wat doen kinderen als ze zich veilig en op hun gemak voelen? Dan gaan ze spelen, of misschien slapen. Wat doet u als het niet veilig en vertrouwd is? Dan wilt u weg. Dus het moet veilig en vertrouwd zijn.
Wanneer kunt u goed luisteren? Ik kan dat vooral als ik niet gestresst ben, als ik me veilig en op mijn gemak voel. Dit geldt ook voor uw luisteraars, als uw publiek zich veilig voelt, dan kan het luisteren. Zo werken kinderen samen, ze kijken naar elkaar en luisteren naar elkaar en doen samen zetten in hun spel. Hierdoor hebben ze plezier en komen ze samen verder, al spelend.

Waar leer je? Aan de rand van je comfort zone, een beetje uitgedaagd, maar net niet zo onveilig dat je dichtklapt..

Een open, communicatieve sfeer heb je nodig, hierdoor kan je publiek je verhaal omarmen en meenemen. Hierdoor ontstaat er een klimaat waarin mensen stappen kunnen maken. Het is de sfeer van spelende kinderen. Ontspannen presenteren, met een kwinkslag en interactie.

Samen spelen relativeert, het brengt je bij elkaar en maakt blij. Het is het ideale klimaat om te leren en om je verhaal in te presenteren? Samen spelen is samen ontdekken.

En nu komt de cruciale vraag: hoe doe je dat samen spelen?  Als serieuze volwassenen rondom een serieus onderwerp. Door je verhaal interactief te maken, levendig, met onverwachtse wendingen en elementen van schoonheid erin.

Samen spelen, samen helen.
Samen leren, communiceren.
Samen delen, samen helen.
Samen springen en weer landen.
Even lopen op je handen,
dan weer op je voeten.
Lekker helemaal niks moeten.
Je nooit meer vervelen
omdat we altijd, echt altijd
samen kunnen spelen.