Veelgestelde vragen (FAQ)

Alles over speechen.nl, op onderwerp.

Kunt u iets niet vinden? Stel u vraag dan direct per mail via angelique@speechen.nl.
Ook kunt u het proberen via de zoekbalk rechts.

Wie komen er naar de trainingen?

Wie zijn onze klanten?

Speechen.nl richt zich op mensen die een presentatie voor publiek geven. Er komen mensen uit bedrijfsleven, zorg, onderwijs en overheid en mensen op weg naar een (nieuwe) baan.
In de loop der jaren gaat het om duizenden mensen.
Op deze pagina ziet u wie onze klanten zijn.

Zijn de trainingen ook voor particulieren?

Particulieren zijn uiteraard ook welkom op onze trainingen. Met name de trainingen stemexpressie worden veel bezocht door mensen die het zelf betalen. Het prijsniveau is hier op afgestemd. De groepen kunnen hier ook groter zijn dan de maximale acht deelnemers aan een training presenteren.

Maakt leeftijd iets uit?

We hebben deelnemers gehad van 16 en van 74. Beiden zijn even welkom. Veel mensen merken ergens in hun werkende leven dat ze presenteren lastig tot zeer moeilijk vinden. Dat hindert je in je ontwikkeling. Op zo’n punt is een investering in een presentatietraining een goede zet, omdat je er dan aan toe bent en met vragen zit die tijdens de training worden beantwoord.

Hoe zijn de groepen samengesteld?

Bij de trainingen met open inschrijving treft u een dwarsdoorsnede van de samenleving. Van bankmanager tot docent. Van verpleger tot piloot. Van voetballer tot bloemenmeisje. Van hoogleraar tot schilder.

Presentatietrainingen

Welke presentatietrainingen zijn er?

U kunt kiezen uit de volgende trainingen:

Soms komt er een training bij, soms verdwijnt een training uit het aanbod. Het meest actuele overzicht vindt u op de pagina Trainingsdata.

Hoe groot is de groep?

Maximaal acht deelnemers, minimaal drie. Behalve bij stemtrainingen, dan kunnen er ook twaalf mensen zijn.

Wie komen hier op af?

Mensen uit alle geledingen van de samenleving. Werkgevers en werknemers en werkzoekenden en ondernemers en freelancers uit alle branches en beroepen.

Wat leer ik precies?

U leert:

 • de spelregels van presenteren
 • improviseren,
 • uw stem goed gebruiken
 • de rode draad van uw verhaal vasthouden

Bovendien ontwikkelt u zelfvertrouwen.

Ben ik daarna van mijn spreekangst af?

De stemexpressietrainingen en vooral de driedaagse training helpen mensen met spreekangst het meest. Spreekangst is een veel voorkomende sociale fobie. Wij zijn ervaren en deskundig om hier stap voor stap aan te werken en gebruiken hier een mix van technieken voor: toneeloefeningen, stemexpressie en communicatieoefeningen. Na een presentatietraining voelt u zich stukken zekerder, omdat u veel oefent tijdens de training.

Moet ik iets voorbereiden voor de training?

Nee.

Moet ik iets meenemen naar de training?

Ja, een jas, verder niets. Voor lunch en materiaal wordt gezorgd.

Moet ik presenteerervaring hebben?

Nee, niet nodig.

Ik heb al veel ervaring. Is er een training voor gevorderden?

Onze trainingen helpen iedereen. Hoeveel ervaring u ook heeft, u leert om opnieuw naar uw presentatietechniek te kijken en deze te verbeteren.

Ik wil individueel een training volgen, kan dat ook?

Ja, wij geven vrijwel wekelijks  individuele oaching.

Ontvang ik na afloop een bewijs van deelname?

Wel bij een training, niet bij individuele coaching.

Ontvang ik na afloop materiaal om thuis verder te oefenen?

Ja, u ontvangt het boek ‘Presenteren is een feest. U leert allerlei oefeningen die u helpen en zolang u dat wilt ontvangt regelmatig een artikel rondom presenteren in uw e-mail.

Garantie en betalingen

Geeft speechen.nl garantie?

Ja, op de trainingen zit garantie. Als u ontevreden mocht zijn, dan krijgt u uw geld terug.

Over verwachtingen gesproken, waar moet ik dan aan denken?

 • We geven uitdrukkelijk geen training ‘presenteren met PowerPoint‘.
 • We gebruiken geen camera’s, dit vertraagt de training.
 • Het gaat puur om zelf presenteren/communiceren/acteren met je eigen stem, enthousiasme en lichaamstaal.
 • De groepen zijn klein, maximaal acht deelnemers.

Kan ik mijn geld terugkrijgen als ik niet tevreden ben?

Onze garantie is helder: als u na afloop van uw training vindt dat de kwaliteit niet voldoende is, dan krijgt u uw geld terug, minus uw stuk van de zaalhuur en de catering. Dat is € 75,- per persoon per trainingsdag.

Aan welke kwaliteitsnormen voldoen de trainingen en workshops?

Trainers Roeland Schweitzer en Majlis Schweitzer nemen deel aan intervisie en aan trainingen van collega’s. Roeland Schweitzer is toegelaten tot het register van Nederlandse Organisatie van Beroeps Trainers (Nobtra) en onderschrijft de gedragscode van de Nobtra. Zowel Majlis als Roeland zijn gecertificeerd trainer op identiteitsniveau. Majlis is tevens gecertificeerd NLP coach. Bente Jonker is opgeleid als toneelspeler en als presentatietrainer. Zij volgt in 2017 de opleiding tot trainer op identiteitsniveau.

Hoe kan ik betalen?

Voor een training, workshop, individuele coaching of presentatie krijgt u een factuur van Roeland Schweitzer. Zie de vragen hierna voor meer details.Voor een boek betaalt u altijd via iDeal.

Mijn organisatie betaalt de training. Kan ik een aangepaste factuur krijgen?

Ja. U kunt deze aanvragen door op het aanmeldformulier van de training van uw keuze deze optie aan te kruisen. Bijvoorbeeld als u bij een overheidsorganisatie werkt en uw werkgever uw training betaalt, mits de juiste code op de factuur vermeld staat.

Ik woon in het buitenland. Kan ik een aangepaste factuur krijgen?

Ja. U kunt deze aanvragen door op het aanmeldformulier van de training van uw keuze deze optie aan te kruisen en het btw-nummer van uw organisatie te geven.

Kan ik korting krijgen?

Ja. Er zijn verschillende kortingsopties:

 • Komt u met twee of drie collega’s naar dezelfde training, dan krijgen de tweede en derde deelnemer 10% korting. Wat u wel moet doen dan: tegelijk inschrijven en één factuuradres opgeven.
 • Vanaf vier à vijf deelnemers is een in company-training goedkoper.
 • Per open training is één deelnemer welkom, die vindt dat hij of zij het eigenlijk niet kan betalen. Dan is een korting van 20% mogelijk. U kunt hiervoor een e-mail of brief sturen, waarin u uitlegt waarom u van deze kortingsregeling gebruik wilt maken. De factuur moet vóór de training zijn voldaan.
 • Re-integreert u? Daar is vaak een subsidie of scholingsbudget voor. Dit kunt u zelf regelen.

Ik heb geen geld. Hoe kan ik toch meedoen?

Een paar keer in zijn leven had Roeland Schweitzer geen werk en geen geld. Dat waren dramatische momenten. We kunnen u niet aan werk helpen. Wel kunnen we u helpen uzelf beter te presenteren. Daarom het volgende aanbod: indien u financieel klem zit, dan bent u welkom voor € 60,- per persoon per dag exclusief 21% btw. Meld u aan via het inschrijfformulier met ‘Kansproject‘. Binnen een week nemen we contact op. Per training is er maximaal één Kans-deelnemer. Dit vertellen we niet tijdens de training.

Kan ik later mijn aanmelding nog wijzigen?

Tot 15 werkdagen voor aanvang kunt u:

 • Uw deelname verzetten naar een volgende training,
 • Of u krijgt uw geld terug minus € 50,- plus 21% btw.
 • Bent u binnen 15 werkdagen verhinderd, dan hebben wij al een plek voor u vrijgehouden. Uiteraard bent u welkom op andere data, wij hebben hiervoor speciaal de bezemtrainingen.
 • U kunt altijd een vervanger sturen, als u de naam even doorgeeft.
 • Bij minder dan drie deelnemers behouden we ons het recht voor de training te annuleren. U kunt voor andere trainingsdata kiezen of uw inschrijving laten vervallen. Hebt u al betaald, dan krijgt u uiteraard uw geld terug.

Het kan voorkomen dat u opeens niet meer kunt op de dag van uw training, bijvoorbeeld door een sterfgeval van een familielid. In zulke gevallen van overmacht kunt u met Speechen.nl overleggen over het volgen van uw training op een andere datum.

Wanneer weet ik of een training of workshop definitief doorgaat?

Vanaf drie deelnemers gaat een training of workshop door. U krijgt dan een bevestiging. Overigens gaan vrijwel alle trainingen en workshops door. Regelmatig zijn ze zelfs helemaal vol. Dit geldt voor meer dan 90% van al onze trainingen en workshops. Op de website houden we bij welke trainingen doorgaan en we vermelden het ook als ze vol zitten. We laten u per e-mail weten wanneer een training onverhoeds toch niet plaatsvindt.

Tijdens het betalen ging iets fout. Wat moet ik nu doen?

Nog een keer proberen. Mochten de problemen aanhouden, stuurt u ons dan even een e-mail: roeland@schworks.nl. Dan lossen we dit met u op.

Voorwaarden

 • Een inschrijving is bindend.
 • Uw factuur dient vóór de training te zijn betaald.
 • Op uw training zit een niet-goed-geld-teruggarantie.
 • Tot 15 werkdagen voor aanvang kunt u:
 • Uw deelname verzetten naar een volgende training,
 • Of u krijgt uw geld terug minus € 50,- plus 21% btw.
 • Bent u binnen 15 werkdagen verhinderd, dan hebben wij al een plek voor u vrijgehouden. Uiteraard bent u welkom op andere data, maar hiervoor rekenen wij € 75,- exclusief btw.
 • Bij minder dan drie deelnemers behouden we ons het recht voor de training te annuleren.

Voor de volledige voorwaarden lees onze pagina Inschrijfvoorwaarden.

Locatie & catering

Waar worden de trainingen gehouden?

Meestal vinden de trainingen plaats In de oude sigarenfabriek de Ritmeester in Veenendaal, Vijftien Morgen 4, op navigatie intoetsen Het holle Goed. Routebeschrijving.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Er is gratis parkeergelegenheid op het terrein van de oude sigarenfabriek de Ritmeester in Veenendaal. Routebeschrijving.

Is de locatie goed bereikbaar per OV?

Ja, ongeveer vijf minuten lopen van NS-station Veenendaal Centrum. Routebeschrijving.

Is de locatie rolstoeltoegankelijk?

Ja, maar u moet dit van tevoren aangeven. De trainingszalen bevinden zich op de eerste verdieping en een lift bevindt zich aan de andere kant van de fabriek. Voor overleg mail even met roeland@schworks.nl.

Ik ben allergisch voor bepaalde etenswaren. Wordt daar bij de lunch rekening mee gehouden?

Zo veel mogelijk, zeker. Maar we moeten het wel weten. Geeft u even door waarvoor u allergisch bent bij uw aanmelding.

Is de lunch biologisch?

Ja, brasserie Bij Slik houdt desgewenst rekening met vegetariërs, of een glutenvrij, koosjer, halal, suikervrij of lactosevrij dieet. Graag even vermelden bij uw inschrijving.

Problemen met presenteren

Ik moet blozen, wat kan ik daaraan doen?

Hier is niet een trucje voor, maar er is wel een weg. De weg om er liefdevol mee om te gaan, goed voor uzelf te zorgen en stap voor stap meer te durven, uw kwetsbaarheid te laten zien en om te zetten in kracht.

Ik sta altijd te trillen op mijn benen, wat kan ik daaraan doen?

Allereerst, u voelt dat, maar uw publiek ziet dat echt niet. Dat helpt u misschien een beetje. U kunt aandacht besteden aan stevig gaan staan, heel letterlijk, zo dat niemand u kan omduwen. Vervolgens geldt hetzelfde als voor het blozen. Hier is niet een trucje voor, maar er is wel een weg. De weg om er liefdevol mee om te gaan, goed voor uzelf te zorgen en stap voor stap meer te durven, uw kwetsbaarheid te laten zien en om te zetten in kracht.

Ik voel me niet op mijn gemak bij een presentatie, wat kan ik daaraan doen?

Een training volgen!

Ik vergeet altijd de helft, wat kan ik daaraan doen?

Een mindmap maken met centraal uw kernboodschap. Begin met uw kernboodschap, eindig er ook mee, dan gaat u ertussenin vanzelf uitleggen.
Verder weet uw publiek niet wat u vergeet. Zolang u enthousiast en met plezier presenteert is het oké. En vergeet u iets heel belangrijks, dan komen er vast wel vragen over.

Ik word heel zenuwachtig, wat kan ik daaraan doen?

Dit oefenen we tijdens de training. Er zijn meerdere oplossingen. Voel je voeten is er zo eten. Probeer op je ademhalng te letten dat is een andere. Ga met je aandacht naar binnne, dat is een derde techniek. doe en stap opzij, tot slot is en vierde benadering. Het helpt allemaal. Door te oefenen vindt u uw eigen weg..

Stemexpressie, onze stemtrainingen en klankmarathons

Wat is stemexpressie?

Uzelf laten horen door uw klanken.

Wat heb ik daaraan?

 • Goed tegen spreekangst.
 • U wordt er expressiever van.
 • Uw communicatie wordt levendiger.

Hoe groot is de groep?

Tijdens stemtrainingen: maximaal twaalf deelnemers. Tijdens stemmiddagen, bedoeld als kennismaking: maximaal dertig.

Wie komen hier op af?

Iedereen. Want iedereen kan het.

Moet ik iets voorbereiden voor de training?

Nee, u kunt zo meedoen.

Moet ik iets meenemen naar de training?

Trek iets aan dat makkelijk zit, en neem uw sloffen mee. Of dikke sokken. Samen klinken gaat beter als u ook uw voeten goed kunt voelen.

Moet ik stemervaring hebben?

Nee hoor.

Moet ik noten kunnen lezen?

Nee, ook niet. We doen niks met bladmuziek, maar gaan al improviserend samen klinken.

Moet ik kunnen zingen?

Nee. We maken klankreizen en –beelden, daar hebt u geen koor- of zangervaring voor nodig.

Coaching

Wanneer is coaching handiger dan een training volgen?

 • Als u 100% individuele aandacht wilt.
 • Als u specifiek een aankomend optreden wilt doornemen.

Met welk soort vragen komen mensen voor coaching langs?

 • ‘Ik ben directeur en moet een speech geven voor duizend man’.
 • ‘Ik ben artiest en wil mijn podiumperformance verbeteren’.
 • ‘Ik haal regelmatig de media en wil een mediatraining’.

Wat voor mensen volgen coaching bij Speechen.nl?

Ondernemers en managers, BN-ers, journalisten, tv-presentatoren, politici, wetenschappers, voetballers en kunstenaars gingen u voor.

Hoe lang duurt een coachingsessie?

Ongeveer drie uur, vaak twee keer drie uur met een aantal dagen ertussen in.

Moet ik iets voorbereiden?

Dat kan, zeker wanneer u een concrete vraag hebt waaraan u wilt werken, of een optreden dat u wilt voorbereiden.

Kan ik gelijk morgen komen of is er een wachtlijst?

Vaak wel. Tenzij u in de agenda ziet staan dat morgen een training of workshop wordt gegeven, kunt u in principe gelijk morgen komen. Het is een kwestie van bellen of mailen.

Wat kan ik van de coaching verwachten?

Samen maken we uw verhaal logisch en de boodschap helder. We voegen ervaringen, anekdotes en dialoog toe, en we werken aan uw presentatietechniek.

Ik ben een bekende Nederlander. Kan ik rekenen op discretie?

Ja, uiteraard. Wij noemen geen namen tegenover de buitenwereld, noch online, noch offline.

In-company trainingen

Welke trainingen zijn in-company beschikbaar?

In principe kunt u iedere training of workshop van Speechen.nl in-company laten verzorgen.

Wordt de training afgestemd op mijn branche of werknemers?

Ja. Vooraf zullen we dit afstemmen in een gesprek met u.

Vanaf hoeveel deelnemers is een training in-company mogelijk?

Vanaf vijf deelnemers tot maximaal acht.

Kan ik ook trainingen en workshops combineren?

Ja, dat kan. Vraag een vrijblijvend gesprek met ons aan om de mogelijkheden te verkennen.

Moet ik zelf nog iets regelen als ik een training in-company aanvraag?

Ja. We hebben een grote, lege zaal nodig ter grootte van een klaslokaal. Of kom gewoon naar ons toe: in de Ritmeester hebben we alles al wat we nodig hebben.

Wat kost een in-companytraining?

Dat hangt af van de training(en) die u wilt. Vanaf vijf werknemers is een in-company training goedkoper voor u dan uw werknemers naar een open training sturen. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Boeken

Waar gaat ‘Presenteren is een feest’ over?

Stap voor stap leert u om u goed voor te bereiden en uw presentatie succesvol te laten verlopen. U kunt ‘Presenteren is een feest’ online bekijken.

Waar gaat ‘Iedereen journalist’ over?

Over de onvoorstelbare mediarevolutie die gaande is. Internet en smartphone hebben twee miljard nieuwe ‘journalisten’ opgeleverd die allen een wereldpubliek kunnen bereiken. Maar draagt dit ook bij?

Hoe kan ik een boek bestellen?

Via deze pagina. U rekent via iDeal gelijk op de website af.

Wanneer wordt het boek bezorgd?

Binnen drie tot vijf werkdagen nadat u het besteld hebt.

Kan ik een boek met persoonlijke boodschap van de auteur krijgen?

Als Roeland het niet te druk heeft, of als u bereid bent even op uw boek te wachten, dan ja hoor, dat kan. Stuur hem een mail met dit verzoek nadat u via de website besteld hebt. Of breng uw boek mee naar een lezing/workshop/training/expositie van Roeland.

Kan ik het boek ook in de winkel kopen?

Nee, het boek is exclusief op deze website verkrijgbaar.

Hoeveel mensen bestelden dit boek al voor mij?

Van ‘Presenteren is een feest’ zijn sinds 2006 meer dan 4.000 exemplaren verkocht.
Van Ïedereen journalist’ sinds oktober 2016 pas een paar honderd.

Welke andere boeken heeft Roeland geschreven?

Onder meer Nooit meer verlegen, Steen op hout, en Onderwatermuziek. Roeland is bezig met een tweede roman en de “Tao voor kinderen’. Samen met Majlis en anderen wordt aan het Sprankboek voor communicatie gewerkt.

Waarom kan ik die boeken niet op deze site bestellen?

 • Nooit meer verlegen (12.000 exemplaren verkocht) is niet meer verkrijgbaar.
 • Onderwatermuziek gaat niet over presenteren.
 • De Tao voor kinderen verschijnt al in stappen op internet. 
 • De andere boeken zijn nog niet af.

Trainers

Welke trainers werken er bij Speechen.nl?

Trainer Roeland Schweitzer is met Speechen.nl begonnen, dochter Majlis Schweitzer is inmiddels ook gecertificeerd trainer. Bente Jonker is er in 2016 als trainer bijgekomen, De mediatraining wordt tevens gegeven door Willem Wansink en cameravrouw Sonja ter Laag. Incidenteel zijn er samenwerkingen met andere trainers.

Waar kan ik meer lezen over iedere trainer?

Naast de informatie die u op hun eigen pagina op deze website vindt, komt u via hun LinkedIn-profiel heel wat te weten. Alle trainers hebben kennis van groepsdynamica, stemexpressie, NLP en toneel.

Welke ervaring hebben de trainers met stemexpressie?

Roeland heeft stemexpressie geleerd van Marius Engelbrecht, een van de grondleggers van stemexpressie in Nederland.

Welke ervaring hebben de trainers met NLP?

De principes van Neurolinguïstisch Programmeren zijn goed bekend bij de trainers. Majlis Schweitzer is NLP-coach (Masterniveau).

Welke toneel- en podiumervaring hebben de trainers?

Roeland Schweitzer begon ooit met een cabaretgroep, heeft circa vijf jaar toneelles achter de rug, treedt regelmatig op voor groepen met verhalen over communicatie, draagt voor en voltrekt huwelijken. Majlis Schweitzer is een ervaren presentator. Zij heeft van jongs af aan via sociaal-culturele projecten theater gemaak met jongeren. Zij faciliteert dit nog steeds, nu rondom haar product Kernkunde. Bente Jonker is ervaren toneelspeler en regisseur.

Overig

Kan ik een reactie of aanbeveling geven?

Graag! Na afloop van iedere training vragen we u

 • een evaluatieformulier in te vullen.
 • op Springest een reactie te geven.

U kunt daarnaast mailen naar info@speechen.nl of de trainer van wie u een training kreeg aanbevelen op zijn of haar LinkedIn-profiel.

Kan ik connecten met Speechen.nl of Roeland op sociale media?

Ja. Roeland Schweitzer is onder zijn eigen naam te vinden op LinkedIn en Facebook. Op Twitter is hij te vinden als @speechen. Via de iconen rechtsboven in deze website (naast de zoekfunctie) komt u er gemakkelijk.

Ik dacht dat Roeland kunst maakte?

Ja, al zijn kunst vind je op schworks.nl.

Ik dacht dat Roeland romans schreef?

Ja, in 2009 verscheen Onderwatermuziek. Een psychologische Bildungsroman is het. Over Erik, die popmuzikant wordt.

Ik dacht dat Roeland met fotograaf George Burggraaf de Tao Te Tjing had uitgeplozen?

Klopt. Op tekensvanleven.nl vind je Nederlandse bewerkingen van alle 81 Chinese Tao-teksten.

Ik heb een andere vraag of opmerking.

Reageer hieronder of mail naar roeland@schworks.nl. Wij vinden het fijn dat u meedenkt.