Ruimte voor ieders mening.

Deep Democracy

“De Lewis methode van ‘deep democracy’ is een krachtig instrument voor besluitvorming en conflictuitwerking binnen groepen, met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Geen compromis. Werkelijke consensus. Zonder te polderen.”

We organiseerden hierover een indrukwekkende kennismakingsmiddag.  Het is duidelijk, detechniek werkt, brengt vastgeroeste meingen in beweging en leidt to meer begrip voor verschillende standpunten. Zie http://deepdemocracy.nl/wat-is-deep-democracy/

De techniek van Deep Democracy biedt ruimte aan het onbewuste, dat wat niet gezegd of misschien zelfs weggeduwd wordt. Hoe vaak zeg ik ja tegen iets of iemand en doe ik het toch niet? Wat weerhoud me? In mezelf, in mijn relaties met anderen, in mijn samenwerkingen. Op grotere schaal spelen dezelfde mechanismen, in organisaties, in bedrijven en in de samenleving.

Hoe geven we stem aan de gevoelens van onbehagen, onvermogen, onzekerheid of haat? Zonder oordeel én met het besef dat elke stem een wijsheid in zich heeft die gehoord wil worden. Doen we dat niet, dan gaan stemmen  ‘ondergronds’ en verliezen we onze energie en creativiteit.

Bovenstaande bespiegeling raakt in essentie het deep democracy verhaal, waarvan inmiddels twee smaken bestaan. De (oorspronkelijke) therapeutische variant en de groepsdynamische variant die in Zuid Afrika is ontwikkeld ten tijde van de afschaffing van de apartheid en die in Nederland nu ook een weg vindt.

Trainer Minka Jongkind wijst u graag de weg.

Roeland Schweitzer