Begin met een welgemeend 'ja'.

Hoe begin je je presentatie?


Regelmatig stuur ik een tweet de wereld in. Over communicatie, over presenteren, over de natuur om mij heen, over schoonheid, over mijn tekeningen en schilderijen, over mijn ontdekkingen. Beetje reclame maken, dat ook en vooral mooie, positieve, inspirerende beelden en teksten de wereld insturen. In het voorjaar stuurde ik bijvoorbeeld een vrij succesvolle tweet met als titel ‘schoonheid delen helpt’ plus onderstaande foto.

Schoonheid delen

De irissen in onze tuin, samen met een eerste klaproos.

Waarom was die tweet succesvol? Blijkbaar een goed moment, maar ook het gedeelde inzicht dat je een ander een plezier doet door iets moois te delen.

Veel mensen worstelen met het begin van hun presentatie. Iets van schoonheid delen is een prachtig begin en het hoeft niets met het onderwerp van je presentatie te maken te hebben. Hierover heb ik twee tips:

1 Begin allereerst met een welgemeend ‘Ja’. Ja, ik heb er zin in, ja, het gaat beginnen, ja, ik ben er, ja ik vind het de moeite waard wat ik ga vertellen, ja doe je mee? Het is een veelbelovende uitnodiging en een positief verbindend element. Allerlei mensen in je publiek knikken ‘ja’ en ze zeggen het zelfs, in een onbewuste reactie op jouw openingsbod: ‘Ja’. Zie Robert Cialdini.

2 Deel iets van de schoonheid en het plezier in je leven. Dit is een ijsbreker, het ontspant jou én de zaal, het ‘levelt’ met je publiek en het schept een positieve verwachting. Denk ruim, vertrouw hierbij op je intuïtie. Vertel het, terwijl je weer geniet.

Waarom dat ‘levelen’, vraagt u zich misschien af. Als er geen gelijkwaardigheid is, dan is er geen communicatie mogelijk en wordt presenteren een zinloze bezigheid.

Trouwens je kunt het beste ook positief blijven, een goede presentatie verbindt en brengt hoop.

Hartelijke groet,
Roeland Schweitzer
@ Speechen

———–